Keskikokoisten mustien aukkojen havaitseminen ELT:llä - Koit, Karmen (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tutustutaan mustiin aukkoihin sekä niiden havaitsemiseen. Mustien aukkojen havaitseminen on vaikeaa. Ne eivät säteile sähkömagneettista säteilyä, joten niitä ei voi suoraan havaita. Mustia aukkoja havaitaan epäsuorasti tähtien liikkeiden avulla, jotka muuttuvat kohdatessaan suuren painovoiman. Keskikokoiset mustat aukot ovat oletettavasti massaltaan 100-105 Auringon massaa sekä löytyvät oletetusti tiheistä pallomaisista tähtijoukoista. Keskikokoisten mustien aukkojen havaitseminen on erittäin vaikeaa, sillä tähdet ovat niin lähekkäin, että niitä on vaikea erottaa toisistaan. Keskikokoisia mustia aukkoja ei ole vielä siis havaittu, vaikka ehdokkaita löytyykin. Tähtijoukon tähtien havaitsemiseen auttaisi parempi erotuskyky. Rakenteilla oleva ELT (Extremely Large Telescope) tulee olemaan suurin maanpäällinen teleskooppi. ELT:n 39-metrinen peili antaa sille paremman erotuskyvyn kuin aiemmilla optisilla teleskoopeilla. Tämän erotuskyvyn avulla ELT:n on tarkoitus tutkia näitä tiheitä pallomaisia tähtijoukkoja, sekä sitä kautta epäsuorasti havaita niissä olevia keskikokoisia mustia aukkoja.
Keywords: Mustat aukot, keskikokoiset mustat aukot, ELT, MICADO, nopeushajonta