Immuno-onkologisten lääkkeiden käyttö, haittavaikutukset ja niiden hoito - Pia Vihinen; Kalle Mattila; Siru Mäkelä; Micaela Hernberg; Jussi Koivunen (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Immunologisten lääkkeiden esiinmarssi on mullistanut monien edenneiden ja aiemminhoitoresistenttien syöpien hoidon. Näiden lääkkeiden avulla elimistön immunologinenmekanismi on valjastettu syövän hallintaan. Monet potilaat sietävät immuno-onkologisiahoitoja paremmin kuin tavanomaisia solunsalpaajia. Merkittävästä tehosta huolimattanämä lääkkeet eivät toimi kaikilla potilailla. Niiden käyttöön liittyy autoimmuuunitaudintyyppisiä haittavaikutuksia, joiden tunnistaminen ja hallinta ovat välttämättömiähoidon onnistumiseksi.