Akuutin leikkauskivun kroonistumiseen johtavat tekijät - Lahti, Antti (My University, 2022)
Kirurgiset toimenpiteet aiheuttavat komplikaatioinaan lähes poikkeuksetta leikkaustyypistä riippuen voimakkuudeltaan, kestoltaan ja laadultaan vaihtelevaa akuuttia postoperatiivista kipua. Vaikka leikkausmenetelmät ja perioperatiivinen kivunhoito ovat kehittyneet suuresti viime vuosikymmeninä, leikkauksen jälkeinen kipu kroonistuu edelleen usein. Tässä tutkielmassa selvitetään tärkeimmät leikkauskivun kroonistumisen riskitekijät ja esitellään tulevaisuuden näkymiä ja mahdollisuuksia tekijöiden suhteen. Lisäksi käydään läpi akuutin ja kroonisen kivun fysiologiaa sekä esitellään kroonisen leikkauskivun yleisyyttä ja ilmaantuvuutta eri leikkaustyyppien välillä. Tämä tutkielma on muodoltaan kirjallisuuskatsaus. Tutkimusaineistona tutkielmalle on käytetty tietokannoista PubMedia, lisäksi lähteinä on käytetty suomenkielistä oppikirjallisuutta. Lähdeartikkelit ovat julkaistu suurimmilta osin viimeisen 10 vuoden aikana ja niiden joukossa on katsausartikkeleita, systemaattisia katsauksia, tutkimusartikkeleita sekä meta-analyyseja. Tärkeimmiksi riskitekijöiksi akuutin leikkauskivun kroonistumiselle nousivat pre- ja postoperatiivinen kipu sekä psykologiset riskitekijät. Myös tiettyjä kliinisiä ja demografisia tekijöitä sekä leikkaustekijöitä nousi esille. Jatkossa tutkimusta tarvitaan riskitekijöistä vielä genetiikan sekä anestesiaan liittyvien tekijöiden osalta. Riskitekijöiden tunteminen saattaa tulevaisuudessa mahdollistaa riskipotilaiden preoperatiivisen tunnistamisen ja varhaiset perioperatiiviset interventiot akuutin leikkauskivun kroonistumiselle.
Keywords: krooninen kipu, leikkauskipu, leikkauskomplikaatiot