Arvoperusteiset korvausmallit terveydenhuollossa - esimerkkinä polven tekonivelleikkaus - Tuuminen Raimo; Kiuru Karoliina; Kummila Sami; Lankinen Petteri (Suomen lääkäriliitto, 2022)
Polven tekonivelleikkausten kysynnän kasvun on ennakoitu kuormittavan terveydenhuoltojärjestelmää. Keskittyminen arvoon eli terveydenhuollon palvelujen tuottaman hyödyn ja näiden tuotantokustannusten suhteeseen on tärkeää. Arvoperusteisilla korvausmalleilla pyritään johdonmukaistamaan maksajien ja palveluntarjoajien toimintaa, kannustamaan hoidon koordinointiin, palkitsemaan tiettyjen kriteerien saavuttamista ja hillitsemään heikosti arvoa tuottavien hoitojen käyttöä. Episodikohtaisilla bundled payment -korvausmalleilla sairauden hoitoon kuuluvista palveluista maksetaan niputettu yhteismaksu. Näillä malleilla voidaan korvata suoriteperusteinen korvausmalli, jolla on todettu olevan yhteys terveydenhuollon kustannusten kasvuun.