Haittatapahtumat ikääntyneiden pitkäaikaishoidossa : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Turkkila, Heidi (My University, 2024)
Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena on selvittää mitä aiemman tutkimuksen mukaan tiedetään pitkäaikaishoidon haittatapahtumista ympärivuorokautisessa palveluasumisessa kontekstissa, kuinka yleisiä haittatapahtumat ovat, ja mitkä ovat haittatapahtumien riskitekijöitä. Globaalisti kasvava ikääntyneiden määrä lisää pitkäaikaishoidon tarvetta, jolloin myös haittatapahtumien voidaan olettaa yleistyvän. Haittatapahtumien ennaltaehkäisy on tärkeää potilaan, hoitajan sekä yhteiskunnan näkökulmasta. Tämä tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman aineisto on kerätty systemaattisella haulla kolmesta eri tietokannasta. Hyödynnettyjä tietokantoja ovat olleet Pubmed, Cinahl ja Medic. Tiedonhaku toteutettiin hakulausekkeella, jota muokattiin vastaamaan kunkin tietokannan vaatimuksia. Hakutuloksia saatiin 944. Mukaanottokriteerien perusteella tutkimukseen valikoitu kuusi tutkimusta, jotka analysoitiin sisällönerittelyllä kokonaiskuvan saamiseksi. Tutkimuksen keskeisiä tuloksia ja johtopäätöksiä olivat, että haittatapahtumat ovat yleisiä pitkäaikaishoidon kontekstissa. Riskitekijöiksi tunnistettiin monilääkitys, perussairaudet ja niiden liitännäissairaudet, sairaalajaksot, yli 75-vuoden ikä, toimintakyky, puutteellinen ennaltaehkäisy sekä asuinympäristön turvallisuuspuutteet ja hoitohenkilöstön koulutuksen puute. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ennaltaehkäisyyn ja turvallisuuskulttuurin panostaminen ovat avainasemassa pitkäaikaishoidon asukkaiden potilasturvallisuudesta puhuttaessa. Lisää tutkimusta tarvitaan haittatapahtumien ennaltaehkäisykeinojen vaikuttavuudesta.

The purpose of this bachelor's thesis is to find out what, according to previous research, is known about adverse events in long-term care in the context of 24-hour service housing, how common adverse events are, and what are the risk factors for adverse events. The globally growing number of elderly people increases the need for long-term care, so adverse events can also be assumed to become more common. Prevention of adverse events is important from the perspective of the patient, caregiver and society. This thesis has been implemented as a narrative literature review. The material of the thesis has been collected through a systematic search from three different databases. The databases used have been Pubmed, Cinahl and Medic. The information search was carried out using a search expression that was modified to meet the requirements of each database. Search results were obtained 944. Based on the inclusion criteria, six research was selected for the study which were analysed by content analysis to get a complete picture. The main results and conclusions of the study were that adverse events are common in the context of long-term care. Risk factors were identified as multi-medication, basic diseases and their co-morbidities, hospital stays, age over 75, functional capacity, insufficient prevention, as well as safety deficiencies in the living environment and lack of training of nursing staff. As a conclusion, it can be stated that prevention and investing in a safety culture are key when talking about patient safety for long-term care residents. more research is needed on the effectiveness of the prevention of adverse events.
Keywords: haittatapahtuma, pitkäaikaishoito, palveluasuminen, adverse event, long-term care, assisted living