Asuntorahastojen varojenjaon verotus : onko asuntosijoittamisen verotus neutraalia? - Raitanen, Jussi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielman aihe on asuntorahastosijoittaminen ja asuntosijoittamisen verotus yksityissijoittajan näkökulmasta. Esityksessä tutkitaan yhtäältä REIT-rahaston ja toisaalta sijoitusrahastolain mukaisen asuntoihin sijoittavan erikoissijoitusrahaston varojenjakotapoja ja varojenjaon verotusta Suomessa. Epäneutraali verotus aiheuttaa verosuunnittelua ja johtaa tehokkuustappioihin, joten verotuksessa pitäisi pyrkiä neutraalisuuteen. Tutkimuksen tarkoitus onkin selvittää verotuksen neutraalisuutta ja neutraalisuuden puutteen mahdollisesti aiheuttamaa verosuunnittelutarvetta sekä näiden kahden edellä mainitun sijoitusmuodon että myös muun sijoittamisen välillä. Lisäksi esityksessä arvioidaan, miten sijoitussäästötili voisi vaikuttaa asuntosijoittamisen verotukseen. Tutkielma on pääosiltaan lainopillinen eli siinä sekä selvitetään että systematisoidaan nykyistä oikeustilaa. Esityksen keskeisin metodi on tekstianalyysi, ja tärkeimmät lähteet ovat tutkimusaiheeseen liittyvät lait, lakien esityöt ja oikeuskirjallisuus. Osassa esitystä pohditaan myös, miten lainsäädäntöä todennäköisesti kehitetään ja pitäisi kehittää. Tutkielman keskeisin johtopäätös on ensinnäkin, että REIT-rahastoa säätelevät lait ovat puutteellisia, eivätkä ole saavuttaneet lain esitöissä määriteltyjä tavoitteita. Toisekseen verotus asuntosijoittajan tasolla on nykyään melko neutraalia mutta tämä ei tarkoita, että verotus kokonaisuudessaan olisi. Sijoitussäästötili voisi olla toisaalta hyvä muttei täysin ongelmaton ratkaisu sijoittamisen verokohtelun saattamiseksi nykyistä neutraalimmaksi. Lainsäätäjän pitäisi pohtia ensinnäkin REIT-lainsäädännön uudistamista ja toisekseen sijoitussäästötilin ja asuntosijoittamisen yhteensovittamista verotuksen neutraalisuuden näkökulmasta.