”Meidät koulutetaan opettajiksi, mutta ei työelämän opettajiksi” : Luokanopettajaopiskelijoiden kokemukset koulutuksesta saaduista työelämävalmiuksista - Karjalainen, Oona (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Turun yliopiston valmistuvien luokanopettajaopiskelijoiden kokemuksia koulutuksesta saaduista työelämävalmiuksista. Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella, miten valmistuvat luokanopettajaopiskelijat kuvaavat pedagogisia ja aineenhallinallisia valmiuksiaan työelämään siirtyessä ja miten opiskelijat kokevat koulutuksen ja käytännön kokemusten vaikuttaneen heidän minäpystyvyyteensä ja käsityksiinsä omasta opettajuudestaan. Tutkimus toteutettiin laadullisena puolistrukturoituna haastattelututkimuksena ja tutkimuksen aineisto kerättiin yksilöhaastatteluina syksyn 2025 aikana kuudelta valmistuvalta luokanopettajaopiskelijalta. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Haastattelututkimuksella pyrittiin kartoittamaan työelämään siirtyvien opiskelijoiden valmiuksia toimia opettajana sekä heidän käsityksiään omasta opettajuudestaan. Tulosten mukaan luokanopettajaopiskelijoiden kokemukset ja tuntemukset opettajana työskentelystä valmistumisen jälkeen ovat ristiriitaiset. Opiskelijat kokivat saaneensa koulutuksesta vahvan teoreettisen perustan opettajan työlle, mutta käytännön valmiuksien, erityisesti ryhmänhallinnan, nähtiin vahvistuneen pääosin koulutuksen ulkopuolella, autenttisissa opetustilanteissa ja sijaisuuksissa. Aineenhallinnan osalta varmuus vaihteli oppiaineittain, ja erityisesti taito- ja taideaineissa koettiin epävarmuutta. Minäpystyvyys näyttäytyi opiskelijoilla osittain ristiriitaisena kokemuksena, jossa varmuus ja epävarmuus olivat samanaikaisesti läsnä. Opettajuus hahmottui prosessina, joka ei valmistu tutkintotodistuksen myötä, vaan jatkaa rakentumistaan tulevassa työelämässä.
Keywords: opettajuus; aineenhallinta; pedagogiset taidot; minäpystyvyys; opettajankoulutus; pedagoginen sisältötieto