Aikaan perustuva toimintolaskenta logistiikka-alalla - Silver, Antti (My University, 2022)
Maailmanlaajuinen kaupankäynti ja sen mahdollistavat globaalit logistiikkaketjut ovat trendejä, joihin yhä useampi yritys ja organisaatio on liitännäinen. Logistiikkaketjujen suuri merkitys niin maailmankaupassa kuin Suomessakin on väistämättä ajanut myös tarpeeseen tehostaa kyseisten ketjujen kustannustehokkuutta yhtenä organisaatioiden menestyselementeistä. Toimitusketjujen optimointiin tarvitaan laskentajärjestelmiä, jotka tukevat kustannusten läpinäkyvyyttä mahdollisimman tehokkaasti. Nykyisen tietämyk-sen mukaan logistiikka-alalla tarvittaisiin yleisesti kustannusten parempaa läpinäkyvyyt-tä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millainen kustannuslaskentamenetelmä sovel-tuu logistiikka-alalle. Tutkimuksessa muodostettiin nykyisen kirjallisuuden perusteella käsitys perinteisen kustannuslaskennan, toimintolaskennan ja aikaan perustuvan perus-periaatteista ja niiden soveltuvuudesta logistiikka-alan tarpeisiin. Lisäksi suoritettiin em-piirinen, konstruktivistinen aikaan perustuvan toimintolaskentamallin implementointi logistiikka-alan case-yrityksessä. Case-yrityksessä muodostettu laskentamalli muodostui niin sanotuksi hybridimalliksi, jossa hyödynnettiin sekä aikaan perustuvan toimintolas-kennan että lisäyslaskennan sovellutuksia. Tutkimuksen johtopäätöksenä aikaan perustuvan toimintolaskennan voi sekä nykyi-sen teoreettisen tietämyksen perusteella että tässä tutkimuksessa tehtyjen empiiristen havaintojen perusteella sanoa soveltuvan logistiikkayrityksessä käytettäväksi. Lisäksi todetaan, että perinteisiä kustannuslaskentamenetelmiä voidaan yhdistää hyvin edisty-neempiin kustannuslaskentamenetelmiin hyvän yrityskohtaisen kustannuslaskentakoko-naisuuden aikaansaamiseksi. Paremman kustannuslaskentainformaation avulla organi-saatiot ovat pystyneet muodostamaan parempia analyyseja muun muassa asiakaskannat-tavuudesta, tehokkuudesta ja markkina-asemasta. Erilaisten laskentamallien ja menetel-mien valinnassa tuleekin kiinnittää vahvasti huomioita organisaatioiden erityispiirteisiin laskentajärjestelmiä suunniteltaessa. Tutkimus täydentää nykyisen tietämyksen käsitystä siitä, että toimintolaskennan so-vellutukset ovat toimivia logistiikka-alalla. Lisäksi todetaan, että perinteiset kustannus-laskentamenetelmät voivat hyvin täydentää kustannuslaskentamenetelmän kokonaisuut-ta yrityskohtaisesti.
Keywords: logistiikka, kustannuslaskenta, toimintolaskenta, aikaan perustuva toimintolaskenta