”Pitää olla nälkää tehdä suoritus myös silloin, kun se ei tunnu kovin hyvältä” HS Vision tuottaman ihannetyöntekijän diskursiivinen rakentuminen - Kaikkonen, Oona (My University, 2023)
Työelämän sanotaan muuttuneen entistä vaativammaksi ja julkisessa keskustelussa on vakiintunut ymmärrys työn murroksesta. Työ on muuttunut entistä enemmän älyä, luovuutta ja sosiaalisia taitoja vaativaksi tietotyöksi. Lisäksi nykyistä poliittista ilmapiiriä voidaan kuvailla uusliberalistiseksi ja yhä useampi työikäinen uupuu työssään. Millaisia ominaisuuksia työelämässä menestyminen vaatii työntekijältä? Tutkielma käsittelee median tuottamaa ihannetyöntekijän diskurssia. Tutkielmassa tarkastellaan kriittisesti ihannetyöntekijän diskursiivista rakentumista ja tuodaan esille ihannetyöntekijään liitettyjä ihanteita. Tutkielmassa käsitelty työ on keskiluokkaista tietotyötä, jota luonnehtii uudelle työlle tyypilliset piirteet. Teoreettinen viitekehys koostuu jälkifordistisesta työetiikasta, uusliberaalista ihannekansalaisesta sekä terapeuttisesta kulttuurista. Nämä osaltaan selittävät auki sitä moniulotteista prosessia, jonka seurauksena työntekijä muodostaa subjektiviteettinsä sekä sitä ympäristöä, jonka sisällä keskiluokkainen tietotyötä tekevä työntekijä toimii. Tutkielman aineistona toimii tekstikokonaisuus Helsingin Sanomien Visio-osion työelämäaiheisista artikkeleista ja kolumneista. Tekstien julkaisuajankohdat sijoittuvat ajalle 9.3.2021-31.12.2022. Analyysissa ihannetyöntekijä rakentuu kolmesta merkityskokonaisuudesta: tunnetaitoinen työntekijä, ajan hallitseva ja tehokas työtekijä sekä uhrautuva ja intohimoinen työtekijä. Analyysin tuloksena HS Vision tuottama ihannetyötekijä on uusliberalistisen hengen mukaisesti vastuullinen ja ahkera työntekijä, joka kiinnittyy työhönsä koko persoonallaan. Ihannetyöntekijä on vahvasti keskiluokkainen, oman alansa asiantuntija, joka suhtautuu työhönsä intohimoisesti ja haluaa kehittää itseään jatkuvasti.
Keywords: uusi työ, keskiluokkainen tietotyö, jälkifordistinen työetiikka, uusliberaali ihannekansalainen, terapeuttinen kulttuuri, diskurssianalyysi