Hydroksisteroidi (17-beeta) -dehydrogenaasi 12 entsyymin vaikutus luteolyysiin hiirimallilla - Niinimäki, Lili (My University, 2020)
Hydroksisteroidi (17-beeta) -dehydrogenaasi 12 (HSD17B12) on entsyymi, joka katalysoi 17-ketosteroidien ja 17β-hydroksisteroidien välistä konversiota. Se vaikuttaa myös esim. rasvahappojen, steroleiden ja retinoidien metaboliaan. HSD17B12 vaikuttaa rasvahappojen elongaatioon ja näin ollen sillä on vaikutusta myös arakidonihapon synteesiin, joka puolestaan toimii mm. prostaglandiinien prekursorina. Prostaglandiinien tiedetään vaikuttavan naisen hedelmällisyyteen ja sukupuolielimistöön. Tutkimusryhmän aikaisemmassa tutkimuksessa HSD17B12:n haploinsuffisienssi johti hiirinaarailla alentuneeseen hedelmällisyyteen. HSD17B12:n suhteen heterotsygooteilla hiirinaarailla (HSD17B12HEZ), joilla on vain yksi toimiva HSD17B12-alleeli, kiimakierron diestrus-vaihe oli myös pidentynyt. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella HSD17B12-entsyymin vaikutusta luteolyysiin käyttäen HSD17B12HEZ-hiirinaaraita ja vertailuryhmänä WT-hiirinaaraita. Hypoteesinamme oli, ettei luteolyysi käynnisty normaalisti HSD17B12HEZ-hiirillä alentuneen prostaglandiinituotannon vuoksi. Tässä tutkimuksessa HSD17B12HEZ- ja WT-hiirinaaraille indusoitiin hormonaalisesti ovulaatio. Ilman raskautta keltarauhanen yleensä surkastuu muutaman päivän kuluttua ovulaatiosta. Tutkimusta varten keräsimme hiirten kohdut ja munasarjat keltarauhasten surkastumista analysoidaksemme 5 ja 7 päivää ovulaation jälkeen formaliinifiksatiiviin. Parafiiniblokkeihin valetut kudokset leikattiin mikrotomilla ja näytteet värjättiin perjodihappo-Schiff- ja hematoksyliini-eosiini-värjäyksillä, jotta luteolyysiä voitiin tarkastella histologisesti. TUNEL -immunofluoresenssivärjäys tehtiin apoptoosin tutkimiseksi. Yleensä apoptoosia nähdään muutama päivä ovulaation jälkeen. Tässä kokeessa emme löytäneet merkittävää eroa keltarauhasen surkastumisessa WT- ja HSD17B12HEZ-naaraiden välillä. Kirjallisuuskatsauksessa tarkastelen myös muita mahdollisia diestruksen pidentymiseen johtavia mekanismeja.
Keywords: fysiologia, histologia, kiimakierto, luteolyysi, diestrus, hydroksisteroidi (17-beeta) -dehydrogenaasi 12, HSD17B12, prostaglandiini, apoptoosi