Liian pohjoismaalainen ymmärtämään etelän ahneutta : Pohjoismaat osana skotlantilaista nationalismia Yhdistyneen kuningaskunnan lehdistössä 2010–2020 - Kyrölä, Annika (My University, 2021)
Tutkimus käsittelee skotlantilaisen nationalismin suhdetta Pohjoismaihin neljässä suuressa brittiläisessä päivälehdessä vuosina 2010–2020 ilmestyneiden kirjoitusten pohjalta. Diskurssi- ja sisällönanalyysia käyttäen se selvittää, miten nationalistinen Skotlannin kansallispuolue on hyödyntänyt Pohjoismaita kootakseen äänestäjien kannatusta itsenäiselle Skotlannille. Pohjoismaat on haluttu liittää skotlantilaiseen kansallisidentiteettiin, koska niiden on ajateltu tuovan äänestäjille varmuutta siitä, että itsenäinen Skotlanti olisi valtiona menestyvä. Tässä on hyödynnetty tunnettuja kansallisia myyttejä ja stereotypioita tasa-arvoisista, rikkaista ja onnellisista pohjoismaalaisista kansoista. Tutkimus perehtyy myös siihen, miksi juuri Pohjoismaat ovat valikoituneet itsenäisen Skotlannin esikuvaksi. Skotlanti on niiden tavoin pieni syrjäinen maa, ja Pohjoismaat voivat tarjoa sille mallin menestykseen monilla eri osa-alueilla. Niiden maine sosiaalidemokratioina on vedonnut skotlantilaisiin Yhdistyneen kuningaskunnan keskushallinnon pitkään jatkuneen uusliberalistisen politiikan jälkeen.
Keywords: Skotlanti, nationalismi, Iso-Britannia, Pohjoismaat, hyvinvointivaltio, Skotlannin kansallispuolue, itsenäinen Skotlanti, SNP