Lapsuudessaan kiusatuksi tulleiden kokemuksia kiusaamiseen puuttumisesta peruskoulussa - Kaskisto, Neea; Vajavaara, Petra (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin koulukiusaamiseen puuttumista kiusatun näkökulmasta sekä sitä, millaisia toimenpiteitä koulussa tehtiin kiusaamisen tullessa ilmi, miten toimenpiteet koettiin ja miten tilanteet olisi tullut kiusattujen mielestä hoitaa. Teoreettisina näkökulmina jäsennettiin kiusaamisen muodot, vaikutukset lapsuudessa ja aikuisuudessa sekä ehkäisyn ja puuttumisen toimintamallit ja niiden toimivuus. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin. Aineisto kerättiin Webropol-kyselylomakkeella, johon saatiin vastaukset 47 aikuiselta, joita oli kiusattu peruskoulussa. Aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä, jossa kerätty aineisto itsessään ohjasi tutkimusta eteenpäin. Aineiston analyysi eteni luokittelun ja ryhmittelyn kautta ja tuloksena muodostui kolme pääluokkaa, joiden mukaisesti tutkimustulokset esiteltiin. Pääluokat olivat: toimenpiteet kiusaamistilanteessa, kokemukset kiusaamiseen puuttumisesta ja toivotut toimintatavat kiusaamistilanteissa. Tuloksissa kiusaamisen kuvattiin jättäneen pitkäkestoisia psyykkisiä ja sosiaalisia vaikutuksia aikuisuuteen saakka. Puuttuminen näyttäytyi pääosin yksittäisinä puhutteluina ja 30 % vastaajista kertoi, ettei konkreettisia toimenpiteitä tehty lainkaan sekä jatkoseuranta puuttui kokonaan lähes kaikkien vastaajien osalta. Kiusaamisen vastaisen ohjelman olemassaolo ei merkinnyt sen mallin mukaista toteutusta, ja kiusaaminen jatkui ja muutti muotoaan useimmissa kuvauksissa. Vastaajat toivoivat jämäkkää puuttumista, konkreettisia seuraamuksia, ryhmädynamiikan työstämistä, ennaltaehkäiseviä toimia sekä emotionaalista tukea ja turvallisuuden varmistamista. Johtopäätöksenä korostui, että toimiva kiusaamiseen puuttuminen edellyttää systemaattista, seurannalla varmistettua ja rakenteisiin juurrutettua toimintaa, jossa kiusatun kokemus ja turvallisuus asetetaan keskiöön. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää koulujen toimintakäytäntöjen kehittämisessä sekä opettajien ja muun henkilökunnan koulutuksessa vahvistamaan johdonmukaisia, oppilasta suojaavia ja ennaltaehkäiseviä toimintatapoja.
Keywords: Koulukiusaaminen; koulukiusaamiseen puuttuminen; kiusatun näkökulma; Webropol-kysely