CIP2A pään ja kaulan alueen syöpäsolujen viestinvälityksessä - Raukko, Anssi (My University, 2020)
Onkoproteiini CIP2A estää solujen sisäisen viestinvälityksen kannalta erittäin tärkeää kasvunrajoiteproteiinia PP2A, jolloin useat muut syöpää edistävät proteiinit pääsevät toimimaan. CIP2A on yksi yleisimmistä syövässä aktivoituneista proteiineista ja sen korkea ilmentyminen viittaa huonoon ennusteeseen useassa eri syöpätyypissä. Selvitän tässä tutkimuksessa CIP2A:n yhteyttä transkriptiotekijä STAT3:n fosforylaatioon, sillä tutkimusryhmämme tästä tekemät havainnot ovat ristiriidassa kirjallisuuden kanssa. Tutkin tätä yhteyttä CIP2A:n toimintaa estävän pienimolekyylisen yhdisteen avulla. Tässä tutkimuksessa tehtiin kokeita ihmisen pään ja kaulan alueen levyepiteelikarsinoomasta johdetuilla UT-SCC-2 ja UT-SCC-7 -solulinjoilla. Altistin soluja CIP2A:ta estävälle yhdisteelle, minkä jälkeen tein havaintoja eri proteiinien ilmentymisestä Western Blot -menetelmällä. Lisäksi tutkin solujen aineenvaihduntaa niiden elinvoimaisuuden mittarina. Tutkimuksessa havaitsen tämän yhdisteen vähentävän soluissa esiintyvän CIP2A:n määrää lisäten samalla STAT3:n fosforyloitumista. Tämä on ristiriidassa kirjallisuuden kanssa, mutta vahvistaa tutkimusryhmämme aikaisemmat havainnot. Lisäksi havaitsen yhdisteen vähentävän tutkittujen syöpäsolujen elinvoimaisuutta. Mielenkiintoisena havaintona tämä vaikutus on osittain kumottavissa STAT3-inhibiittori S3I-201:llä. Tämä viittaa siihen, että yhdisteen syöpäsolujen toimintaa estävä vaikutus tapahtuisi STAT3:n välityksellä. Toisaalta osa havaitsemistani yhdisteen vaikutuksista CIP2A:n kohdeproteiineihin oli odottamattomia. Siten on mahdollista, että tutkittu yhdiste vaikuttaa CIP2A:n ohella myös muihin solun sisäisiin proteiineihin.
Keywords: CIP2A, STAT3, pään ja kaulan alueen levyepiteelikarsinooma