Olennaisuuden arviointi pienyritysten tilintarkastuksessa: Tilintarkastajien näkemyksiä olennaisuudesta ja uudesta kirjanpitolaista - Karvinen, Ilmari (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella tilintarkastajien olennaisuuden määritykseen liittyviä tekijöitä pienyritysten tilintarkastuksessa. Tutkimuksessa pyritään selvittämään kuinka tilintarkastajat kokevat pienyritysten tilinpäätöksen laatijoiden suhtautumisen olennaisuuteen liittyviin tekijöihin. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan kirjanpitolain muutosta olennaisuuden osalta ja pyritään selvittämään millainen merkitys olennaisuuden kirjaamisella kirjanpitolakiin on tilintarkastajalle. Tutkimus on ajankohtainen, koska kirjanpitolaki muuttuu vuonna 2015 ja uutta lakia aletaan soveltaa tammikuussa 2016 alkavilta tilikausilta. Tällä on merkitystä myös tilintarkastajille, koska he tarkastavat tilinpäätöksien tekijöiden työtä. Alan ammattilehtikirjoittelussa kirjanpitolain muutos ja olennaisuus on ollut myös paljon esillä. Tämä tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimus koostui teoreettisesta ja empiirisestä osuudesta. Teoreettinen aineisto koostuu alan ammattilehtikirjoittelusta ja viranomaislausunnoista sekä uuteen kirjanpitolakiin liittyvistä asiakirjoista ja lausunnoista. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin haastattelemalla kolmea auktorisoitua tilintarkastajaa, joilla on paljon kokemusta pienyritysten tarkastuksesta. Haastattelumenetelmäksi valittiin teemahaastattelu. Haastatteluaineistoa käsiteltiin laadullisin menetelmin. Tutkimustulosten perusteella olennaisuudella on suuri merkitys tilintarkastuksessa. Uuden kirjanpitolain myötä on odotettavissa, että olennaisuuden merkitys korostuu myös tilinpäätöksien laatijoiden työssä. Tutkimustulosten perusteella tilintarkastajilla on selkeä käsitys siitä, miten olennaisuutta käsittelee työssään. Tutkimustulosten mukaan kokemuksella ja kokonaisuuden hahmottamiskyvyllä on suuri merkitys olennaisuuden määrittelyssä. Jatkossa mielenkiintoisia kysymyksiä voi nousta siitä, miten tilinpäätöksen laatijoiden ja tilintarkastajien käsitys olennaisuudesta eroaa vai ovatko ne yhteneväisiä.