Predictive Power of Early Performance Indicators in Private Equity Funds - Vuopio, Janne (My University, 2026)
Private equity investing has become a central part of institutional investors’ portfolio, although its long in-vestment periods and illiquidity make performance assessment challenging. Limited Partners (LPs) typically commit capital for periods of ten years or longer, and the fund’s ultimate performance only becomes clear after most investments have been exited. Despite this, LPs must make significant decisions throughout the fund’s lifecycle, such as evaluating whether to commit to a GP’s successor fund or adjust their investment allocation. As a result, early-stage performance metrics, such as IRR, TVPI, and DPI play a central role in interim fund performance evaluation, even though their reliability as predictors for ultimate performance remains unclear. This thesis examines whether early performance metrics predict the private equity fund’s ultimate performance, at what stage of the fund’s lifecycle the predictive power emerge, and whether this relationship is affected by the experience of the fund manager. The empirical analysis answers three main research questions: (i) at what stage of the fund’s lifecycle do early performance metrics start to exhibit predictive value and how strong that predictive value is, (ii) how does fund managers experience affect the predictive power of these metrics, and (iii) how do the different performance metrics (IRR, TVPI, and DPI) compare with each other in terms of predictive power. The analysis draws on an extensive fund-level dataset from a Finnish institutional investor, covering buyout funds from 2005 to 2018. The empirical analysis is conducted using linear regression models with interaction terms to detect the moderating effect of GP experience. The results show that early-stage performance metrics offer only a limited amount of predictive power. As the fund progresses toward the middle stages of the fund lifecycle, approximately in years four and five, some metrics begin to display substantially more informational value. Particularly, TVPI is found to be statistically significant in predicting final performance for funds managed by less experienced managers, whereas no similar relationship is observed in funds managed by experienced managers. On the other hand, IRR was found to be a volatile and generally weak predictor in the early stage of the fund’s lifecycle, while DPI appears to behave differently depending on the GP experience: early distributions are negatively correlated with final performance among less experienced GPs but positively correlated among experienced GPs. Overall, the results highlight the context-dependence of early performance indicators in private equity funds and the importance of considering the GP experience in investment decisions.

Pääomasijoittamisesta on tullut keskeinen osa institutionaalisten sijoittajien portfolioita, vaikkakin ne ovat epälikvidejä ja sijoitushorisontti on pitkä. Limited Partnerit (LP:t) sitoutuvat sijoittamaan pääomaa tyypillisesti kymmeniksi vuosiksi tai pidemmäksi ajaksi, ja rahaston lopullinen suorituskyky selviää vasta sen jälkeen, kun suurin osa sijoituksista on realisoitu. Tästä huolimatta LP:t joutuvat tekemään merkittäviä päätöksiä jo rahastojen pitoajan aikana, kuten arvioimaan, sijoittavatko he saman rahastonhoitajan seuraavaan rahastoon tai muuttavako he sijoitusallokaatiotaan. Tämän seurauksena varhaisen vaiheen suorituskykymittarit, kuten IRR, TVPI ja DPI, ovat keskeisessä roolissa arvioidessa rahastojen väliaikaista suoriutumista, vaikka niiden luotettavuus lopullisen tuoton ennustajina on edelleen epäselvä. Tässä Pro Gradu -tutkielmassa tarkastellaan, ennustavatko varhaiset suorituskykymittarit pääomasijoitusrahastojen lopullista tuottoa ja jos ennustavat, niin missä vaiheessa. Sen lisäksi tarkastellaan moderoiko rahastonhoitajan kokemus tätä yhteyttä. Tutkielman analyysi vastaa kolmeen keskeiseen tutkimuskysymykseen: (i) missä vaiheessa rahaston elinkaarta varhaisen vaiheen suorituskykymittarit alkavat osoittaa ennustearvoa, (ii) miten IRR, TVPI ja DPI vertautuvat toisiinsa ennustearvon näkökulmasta, (iii) sekä vaikuttaako rahastonhoitajan kokemus varhaisten suorituskykymittareiden ennustettavuuteen. Tutkimuksessa hyödynnetään merkittävän suomalaisen institutionaalisen sijoittajan pääomasijoitusportfolion rahastotason aineistoa, joka kattaa buyout-rahastot vuosilta 2005–2018. Empiirinen analyysi toteutetaan lineaarisilla regressiomalleilla, joissa hyödynnetään vuorovaikutustermejä rahastonhoitajan kokemuksen moderoivan vaikutuksen arviointiin. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että rahaston varhaisen vaiheen suorituskykymittarit tarjoavat vain rajallisesti ennustettavaa tietoa rahaston elinkaaren alkuvuosina. Rahastojen edetessä kohti elinkaarensa keskivaihetta, suunnilleen vuosien neljä ja viisi kohdalla, osa mittareista kuitenkin kasvaa tilastollisesti merkitseväksi. Erityisesti TVPI osoittautuu tilastollisesti merkitseväksi rahaston lopullisen suorituskyvyn ennustajaksi rahastoissa, joita hallinnoivat kokemattomat rahastonhoitajat, kun taas kokeneiden rahastonhoitajien rahastoissa vastaavaa yhteyttä ei havaita. IRR puolestaan osoittautui volatiiliksi ja yleisesti heikoksi ennustajaksi rahaston alkuvaiheessa, kun taas DPI käyttäytyy eri tavoin rahastonhoitajan kokemuksesta riippuen: varhaiset palautukset ovat negatiivisesti yhteydessä lopulliseen tuottoon kokemattomien rahastonhoitajien rahastoissa, mutta positiivisesti yhteydessä kokeneiden rahastonhoitajien rahastoissa. Kokonaisuudessaan tulokset korostavat varhaisten pääomasijoitusrahastojen suorituskykymittareiden tulkinnan kontekstisidonnaisuutta sekä rahastonhoitajan kokemuksen huomioimisen merkitystä sijoituspäätöksissä.
Keywords: private equity, early performance metrics, fund performance, performance predictability, early-stage per-formance, general partner experience, TVPI, IRR, and DPI, pääomasijoittaminen, varhaiset suorituskykymittarit, rahaston suorituskyky, tuottojen ennustet-tavuus, varhaisen vaiheen suorituskyky, rahastonhoitajan kokemus, TVPI, IRR ja DPI