KKO 2023:85 – Tahallisuutta ja kärsimyskorvauksen kohtuullisuutta koskeva arviointi tieliikennekuolemissa - Lavonen, Lilli (My University, 2024)
Työssä arvioidaan ratkaisun KKO 2023:85 prejudikaattiarvoa ottaen kantaa erityisesti perustelujen vakuuttavuuteen. Tarkastelua ohjaa kysymys siitä, minkälaista perustelujen tasoa korkeimmalta oikeudelta voidaan prejudikaattituomioistuimena odottaa. Lähestymistapa ratkaisun KKO 2023:85 perusteluihin on ergodinen, ja aktiivisella tarkastelutavalla pyritään tunnistamaan perustelujen heikkouksia ja ongelmakohtia. Työssä avataan ratkaisun premissirakennetta ja analysoidaan ratkaisupremissejä niiden ekstension ja intension näkökulmasta. Tarkastelu rakentuu keskeisesti vallitsevien oikeuslähde-, tulkinta- ja argumentaatio-oppien varaan. Työssä keskitytään korkeimman oikeuden todennäköisyystahallisuuden arvioinnin rakentumiseen sekä kärsimyskorvauksen kohtuullisuusedellytystä koskevaan arviointiin. Työ jakautuu siten keskeisesti kahteeen osaan. Ratkaisua tarkastellaan aiempien samaa aihetta käsittelevien prejudikaattien valossa. Lisäksi korkeimman oikeuden perustelujen rakentumista verrataan hovioikeuden perusteluihin. Ratkaisun KKO 2023:85 perustelujen keskeiset heikkoudet liittyvät tahallisuusarvioinnin osalta varsinaisen oikeudellisen harkinnan avaamiseen ja toisaalta todennäköisyystahallisuuden subjektiivisen ja objektiivisen puolen erottamiseen. Kärsimyskorvauksen kohtuullisuutta koskevan harkinnan ongelmakohdaksi taas osoittautuu olosuhteiden muutoksen ja uhrien myötävaikutuksen tarkemman analysoinnin puuttuminen. Tarkastelu osoittaa, että ratkaisun keskeinen prejudikaattivaikutus liittyy kärsimyskorvaukseen. Korkeimman oikeuden linja kärsimyskorvauksen tuomitsemisessa tieliikenteessä sattuneissa törkeän kuolemantuottamuksen tapauksissa muodostuu prejudikaatin myötä melko tiukaksi. Prejudikaatti vahvistaa, että kärsimyskorvauksen tuomitsemiseen tulee tieliikenteen kontekstissa lähtökohtaisesti suhtautua pidättyvästi, kun kyse ei ole tahallaan aiheutetusta kuolemasta.
Keywords: tahallisuus, tuottamus, kärsimyskorvaus, tuomion perusteleminen, liikennekuolema