”How will we see inside it, / our own dusk?”: Runojen puhetilanteiden luomat muistamisen dynamiikat Eavan Bolandin runoteoksessa The Historians: Poems (2020) - Salonen, Mira (My University, 2026)
Tarkastelen kandidaatintutkielmassani irlantilaisrunoilija Eavan Bolandin postuumisti julkaistua runoteosta The Historians: Poems (2020) kulttuurisen muistitutkimuksen ja lyriikan tutkimuksen keinoin. Tutkin, millä tavoin runoteoksessa ilmenee kulttuurisen ja yksilöllisen muistin kytkökset. Tuon esiin teoksen kulttuurihistoriallisia viittauksia, joiden avulla pystyn valottamaan muistamisen merkityksiä. Tarkastelen muistamisen tapoja analysoimalla runojen puhetilanteita ja niiden moniäänisyyttä. Runojen minäpuhujan todistajan asema niin muistajana kuin myös muiden muistojen kertojana on esillä hänen itsereflektiivisissä huomioissaan ja pohdinnoissaan. Tarkastelen muistamisen tasoja analysoimalla runoissa esiintyviä kulttuurisen ja yksilöllisen muistin kytköksiä, jotka rakentuvat runojen moniäänisissä puhetilanteissa. Tämän lisäksi käsittelen muistamisen ajallista ulottuvuutta, ja miten runoissa ilmenee menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välinen monisuuntainen vaikuttaminen. Osoitan tutkielmassani, miten muistamisen monimutkaiset dynamiikat ovat esillä runoteoksessa ja miten ne vaikuttavat yhtäaikaisesti niin yksilöön kuin myös kollektiiviin. Keskeinen lähdeteos on Astrid Erllin, Ansgar Nünningin ja Sara Youngin toimittama teos A Companion to Cultural Memory Studies (2010), jonka poikkitieteelliset artikkelit avaavat kulttuurisen muistin tapoja, tasoja ja ulottuvuuksia. Tämän lisäksi hyödynnän Marianne Hirschin ja Valerie Smithin artikkelia “Feminism and Cultural Memory: An Introduction.” (2002). Kirjallisuudentutkija Catriona Clutterbuckin tutkimukset Eavan Bolandin runoudesta tukevat tutkielmaani ja toimivat keskeisinä lähteinä.
Keywords: Eavan Boland; The Historians; muistaminen; runon puhuja; moniäänisyys; kulttuurinen muisti; yksilöllinen muisti; todistajuus