Streptococcus pyogenes - monien taudinkuvien bakteeri - Kailankangas, Ville; Gröndahl-Yli-Hannuksela, Kirsi; Vilhonen, Johanna; Rantakokko-Jalava, Kaisu; Seiskari, Tapio; Oksi, Jarmo; Vuopio, Jaana; Syrjänen, Jaana (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Streptococcus pyogenes eli A-ryhmän streptokokki on keskeisimpiä taudinaiheuttajiamme. Se aiheuttaa monenlaisia infektioita lievistä iho- ja nieluinfektioista vakaviin invasiivisiin tautimuotoihin. Streptococcus pyogeneksen aiheuttamat taudit, myös vakavat tautimuodot, ovat viime vuosina lisääntyneet. Bakteeri on edelleen herkkä penisilliinille, ja etenkin vakavien tautimuotojen varhain aloitettu hoito on ensiarvoisen tärkeää. On olennaista muistaa Streptococcus pyogenes myös epidemioiden aiheuttajana.