Minustakin tuli yrittäjä : Miten lapsuus- ja nuoruusajan pääomat heijastuvat yrittäjäksi ryhtymisen päätökseen - Muhonen, Roope (My University, 2024)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan lapsuudessa hankittujen pääomien heijastumista yrittäjäksi ryhtymiseen Suomessa. Tutkimus hyödyntää ranskalaisen sosiologi Pierre Bourdieun pääomateoriaa, johon kuuluu taloudellinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja symbolinen pääoma. Tutkielma keskittyy viiden yrittäjän kokemuksiin selvittääkseen, miten vaiheiset elämänkokemukset muovaavat yrittäjyyspyrkimyksiä. Tutkielmassa on hyödynnetty kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Tämä toteutettiin erityisesti teemahaastatteluina, jotka tarjoavat syvällistä tietoa pääomien ilmentymisestä. Taloudellinen pääoma, kuten perheen varallisuus, tarjoaa tarvittavat resurssit ja turvan yrittäjyyden harkitsemiseen. Sosiaalinen pääoma, verkostojen ja yhteisön tuki, mahdollistaa yhteyksiä ja mentorointia, mitkä ovat keskeisiä apuja yrittäjille. Kulttuurinen pääoma, kuten koulutus ja taidot, parantaa taas yksilön pätevyyttä ja itsevarmuutta toimintaympäristössä. Symbolinen pääoma liittyy maineeseen ja arvostukseen, mitkä puolestaan vaikuttavat yrittäjän itsekuvaan ja mahdolliseen luotettavuuteen. Tutkielman tarkoituksen ratkaisemisessa käytettiin apuna neljää osaongelmaa: • Miten perheen ja yhteisön sosiaaliset suhteet muokkaavat yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä? • Millä tavoin varhainen altistuminen yrittäjyyteen liittyvälle kulttuurille heijastuu yrittäjien kokemuksiin yrittäjyyden vetovoimasta? • Miten lapsuuden perheen taloudellinen tilanne heijastuu yrittäjäksi ryhtymisen resursseihin ja mahdollisuuksiin? • Miten lapsuudessa saavutettu status (tai perheen status) on muokannut henkilön ajatuksia yrittäjyyden vetovoimasta, motivaatiosta ja yrittäjän omasta itseluottamuksesta? Haastatteluaineisto analysoitiin käyttäen teemoittelua, jossa aineisto jaettiin keskeisiin teemoihin pääomateorioiden mukaan. Tulosten mukaan erilaiset pääomat ovat heijastuneet yrittäjien päätökseen ryhtyä yrittäjiksi. Erityisesti sosiaalinen pääoma ja vanhempien yrittäjätausta korostuivat haastateltujen yrittäjien yrittäjäksi ryhtymisen motiiveissa ja kokemuksissa. Tämä tutkimus edistää ymmärrystä yrittäjyydestä tarjoamalla konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka sosiaalinen, taloudellinen, kulttuurillinen ja symboliset pääomat heijastuvat yrittäjäksi ryhtymiseen Suomessa. Tutkimus myös syventää ymmärrystä siitä, miten eri pääomat integroituvat keskenään ja miten ne muokkaavat yrittäjyyspolkuja. Tutkielma tuottaa tietoa myös siitä, kuinka tutkimukseen osallistuneiden yrittäjien verkostot ja resurssit heijastuvat heidän kykyynsä taistella yrittäjyyden haasteita vastaan.
Keywords: Kulttuurillinen pääoma, sosiaalinen pääoma, taloudellinen pääoma, symbolinen pääoma, yrittäjät, nuoret yrittäjät, lapsuus, Pierre Bourdieu