”EIKÄ HÄN EDES OMISTA VALOMIEKKAA” : Nörttityttöydestä identiteettinä 2010-luvulla - Siltanen, Ulla (My University, 2019)
Tässä pro gradu -tutkielmassa perehdyn nörttityttöyteen identiteettinä 2010-luvulla suomalaisten tyttöjen ja naisten keskuudessa. Määritän nörttikulttuurin käytäntöjä, ajatusmaailmoja ja prosesseja. Yhtenä kiinnostuksenkohteenani on nörttiys elämäntapana ja miten sitä toteutetaan toisaalta kuluttamalla, toisaalta tekemällä. Nörttiys voi olla läsnä arjessa esimerkiksi vaatteina, sisustuksen osana tai aikana, joka nörttiharrastusten parissa on kulunut. Toiseksi tutkin, miten nörttiys muodostaa ympärilleen sekä virtuaalisia että todellisia yhteisöjä ja tapahtumia, millaisia negatiivisia kokemuksia nörttityttöyteen voi kuulua ja millainen voimavara nörttityttö-identiteetti on. Tämän gradun puitteissa nörttityttöys tarkoittaa identiteettiä, joka rakentuu harrastamalla nörttikulttuurin puitteisiin lukeutuvia ilmiöitä ja tuntemalla, että ne ovat mielekäs ja jollain tapaa olennainen osa omaa elämäntapaa. Nämä harrastukset voivat ilmetä moninaisilla eri tavoilla. Tutkimusta varten toteutin Webropol-kyselyn internetissä 3.12.2014 – 18.1.2015 ja keräsin teemakirjoituksia 29.1.2015 – 15.3.2015. Kyselyvastauksia kertyi 886 ja teemakirjoituksia 5. Hain vastaajia sosiaalisesta mediasta, joten vastaajajoukko on itsevalikoinut näyte suomea osaavista, nörtiksi itsensä mieltävistä tytöistä ja naisista. Suhtaudun nörttityttöyteen terminä, jolla ei ole ikärajaa.
Keywords: elämäntapa, identiteetti, nettikyselyt, nörttikulttuuri, nörttiys, nörttityttöys, teemakirjoitukset, tyttötutkimus