Koulukiusaamiseen puuttuminen kokemusasiantuntijoiden kertomana - Luukkonen, Friida (My University, 2023)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa tutkittiin koulukiusaamista kokeneiden näkemyksiä kiusaamiseen puuttumisesta. Tutkimuksessa eriteltiin keinoja puuttua kiusaamiseen kiusatun oppilaan näkökulmasta. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, miten opettaja voi puuttua ja ennaltaehkäistä kiusaamista sekä tukea kiusattua oppilasta. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla yhtätoista koulukiusaamista kokenutta nuorta aikuista. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluna, jossa kokemusasiantuntijat saivat vapaasti kertoa näkemyksistään kiusaamiseen puuttumisen mahdollisuuksista. Haastatteluaineisto analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä käyttämällä. Aineiston perusteella kiusaamiseen puuttumisessa tärkeintä on opettajan asennoituminen kiusaamiseen. Toiveet kiusaamiseen puuttumiseksi jaettiin neljään teemaan. Arvot, konkreettiset toimet, ennaltaehkäisy ja tukitoimet muodostivat vastauksen ensimmäiseen tutkimuskysymykseen. Opettajan toimista muodostui kolme teemaa; arvojen mukainen toiminta, kaveritaitojen tukeminen ja yhteistyö. Kiusaamista kokeneiden mukaan opettajan viestimät arvot ja toiminta pitäisi vastata toisiaan. Tutkimuksen tulosten perusteella opettajan viestimät arvot, konkreettiset toimet ja yksilön tukeminen parantaa kiusaamiseen puuttumista ja luottamusta aikuisten kykyyn selvittää kiusaamista. Tutkimus keskittyi kokemusasiantuntijoiden näkemyksiin ja niiden pohjalta tehtävään analyysiin siitä, mitä opettaja voi tehdä puuttuakseen kiusaamiseen. Tutkimuksen tulokset kertovat tärkeää tietoa tuleville opettajille, miten kiusattu oppilas haluaisi kiusaamiselle tehtävän.
Keywords: koulukiusaaminen, kouluväkivalta, koulukiusaamiseen puuttuminen