Sosiaalisemotionaaliset taidot Viisi villiä Virtasta -kirjasarjassa - Hintsala, Sanni-Mari (My University, 2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin sosiaalisemotionaalisten taitojen esiintymistä Viisi villiä Virtasta -kirjasarjassa. Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia sosiaalisia ja emotionaalisia taitoja kirjasarjassa esiintyi sekä miten sosiaalisemotionaaliset taidot ilmenivät kirjasarjassa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto koostui saman kirjasarjan yhdestätoista kirjasta. Viisi villiä Virtasta on lasten kuvakirjasarja, joka on ilmestynyt vuosina 2011–2020. Kaikki kirjat on kirjoittanut Anneli Kanto ja kuvittanut Noora Katto. Jokaisen kirjan pituus on 28 sivua. Kirjoista analysoitiin sekä tekstiä että kuvitusta. Tekstiä analysoitiin sekä laadullisen sisällönanalyysin että diskurssianalyysin menetelmin ja kuvituksen analyysi tapahtui semioottisen teorian pohjalta. Tutkimus osoitti, että kirjasarjassa painottuivat sosiaalisista taidoista erityisesti kommunikaation taidot sekä ongelmanratkaisutaidot ja emotionaalisista taidoista omien tunteiden tunnistaminen sekä tunteiden ilmaisu. Kirjasarjassa verbit kuvasivat erilaisia tekemisen ja sanomisen tapoja ja vuoropuheluiden merkitys erityisesti kommunikaation mutta myös muiden sosiaalisemotionaalisten taitojen ilmaisemisessa oli merkittävä. Johtopäätöksenä tutkimuksesta voi todeta kirjasarjan kuvaavan monipuolisesti erilaisia sosiaalisemotionaalisia taitoja niin, että lapsilukijan on helppo samaistua ja oppia kirjoista esimerkiksi erilaisia toimintamalleja haastaviin tilanteisiin. Kirjasarjan käyttö täsmäkirjallisuutena erilaisten sosiaalisemotionaalisten haasteiden käsittelyssä lapsien kanssa esimerkiksi opettajien ja vanhempien toimesta voi olla toimiva ja hyödyllinen keino. Aiheesta tarvittaisiin kuitenkin tarkempaa lisätutkimusta käytännön kokemuksista sekä lapsinäkökulmasta.
Keywords: sosiaalisemotionaaliset taidot, sosiaaliset taidot, emotionaaliset taidot, lastenkirjallisuus, kuvakirja