Feokromosytooma – harvinainen ja yllätyksellinen lisämunuaiskasvain - Immonen Heidi; Soinio Minna (Suonen Lääkäriliitto, 2022)
Feokromosytoomaa on tärkeää osata epäillä, sillä se on useimmiten parannettavissa leikkauksella. Hoitamattomana se voi johtaa äkkikuolemaan.
Kohtaukselliset oireet ovat feokromosytoomalle ominaisia.
Feokromosytoomaa epäiltäessä tutkitaan joko seerumin tai vuorokausivirtsan metanefriinien pitoisuudet. Ensisijainen kuvantamistutkimus on tietokonetomografia tai jossain tapauksissa magneettikuvaus.
Feokromosytooman taustalla on usein kasvaimelle altistava geenimutaatio. Geenitutkimuksia tulee aina vähintään harkita.