Pitkävaikutteisten psykoosilääkeinjektioiden käyttö skitsofreniaryhmän sairauksien hoidossa - Suojoki, Katja (My University, 2025)
Skitsofrenia on vakava mielenterveyden häiriö, jota sairastaa noin 1 % väestöstä. Psykoosilääkitys on keskeinen osa skitsofreniaryhmän sairauksien hoitoa, mutta vain noin puolet skitsofreniaa sairastavista käyttää psykoosilääkitystä säännöllisesti. Ratkaisuksi hoitoon kiinnittymisen ongelmiin on tarjottu pitkävaikutteisia psykoosilääkeinjektioita. Pitkävaikutteiset injektiot vähentävät sairaalahoitojaksoja, kuolleisuutta, työpoissaolojen määrää ja työkyvyttömyyseläkkeelle päätymisen riskiä tehokkaammin kuin suun kautta otettava psykoosilääkitys. Tutkielman tavoitteena on selvittää pitkävaikutteisten psykoosilääkeinjektioiden käyttöä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä osuudesta. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään pitkävaikutteisten psykoosilääkeinjektioiden hyötyjä ja haittoja suun kautta otettavaan psykoosilääkitykseen verrattuna. Empiirisessä osuudessa käsitellään psykoosilääkkeiden käyttöä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Tutkimusaineistona käytetään Psykoosien hoidon laaturekisterin julkisia tietoja sekä rekisterinpitäjältä pyydettyä aineistoa, joka erittelee eri psykoosilääkkeiden ja niiden yhdistelmien käytön pisteprevalenssin skitsofreniaryhmän sairauksien hoidossa viitepäivänä 31.10.2022. Kaiken kaikkiaan pitkävaikutteinen psykoosilääkeinjektio oli Varsinais-Suomessa käytössä noin 15 %:lla aineiston kohdejoukosta. Ainoana lääkehoitona pitkävaikutteista psykoosilääkeinjektiota käytti noin 8 %. Käytetyin injektoitava lääkeaine oli paliperidoni, joka oli käytössä noin 31 %:lla injektiolääkitystä käyttäneistä sekä yksin että yhdistelmälääkehoidossa. Paliperidoni tavattiin yhdistää erityisesti ketiapiiniin.
Keywords: Skitsofrenia, pitkävaikutteiset psykoosilääkeinjektiot, psykoosilääkkeet