Kroonisen kivun yksilöllinen kokeminen - Hämäläinen, Iina (My University, 2023)
Tämä syventävä opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, joka käsittelee kroonisen kivun yksilöllistä kokemista. Tutkielman aineistona on käytetty artikkeleita PubMed-tietokannasta sekä muuta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Työn tarkoituksena on selvittää yksilöiden välisiin eroihin vaikuttavia tekijöitä kivun kroonistumisessa sekä kroonisen kivun kokemisessa. Lisäksi työssä käsitellään kipuaistimuksen syntyä ja modulaatiota sekä kroonisen kivun yksilöllisiä hoitokeinoja. Kivun kroonistuminen, kesto sekä kipukynnys ovat yksilöllisiä. Erityisesti masennus ja ahdistuneisuus ovat riskitekijöitä kroonisen kivun synnylle. Masennus ja ahdistuneisuus myös voimistavat kipukokemusta. Naissukupuolen on havaittu olevan yhteydessä pienempään kipukynnykseen ja suurempaan kivuliaisuuteen. Kivun kokemiseen vaikuttavat myös muun muassa genetiikka, ikä, odotukset ja asenteet. Tutkimalla yksilöllisiä kipukokemukseen vaikuttavia tekijöitä sekä pitkittyneen kivun riskitekijöitä, voidaan kehitellä uusia hoitokeinoja krooniseen kipuun. Kivun hoitoa voidaan myös kohdentaa peremmin selvittämällä yksilöllisiä kipua voimistavia tekijöitä.
Keywords: kipu, krooninen kipu, yksilöllinen kipukokemus