Niskan retkahdusvammaa sairastavien kokemuksia kivusta : narratiivinen tutkimus - Pohjonen, Johanna (My University, 2021)
Niskan retkahdusvamma (Whiplash Associated Disorder, WAD) on laaja-alaisia oireita aiheuttava oireyhtymä, jossa esiintyy lähes aina myös laaja-alaista kroonista kipua. Niskan retkahdusvamma syntyy useimmiten tapaturman seurauksena, kun pää heilahtaa äkillisesti ja hallitsemattomasti taaksepäin ja sen jälkeen voimakkaaseen etutaivutukseen. Laaja-alainen krooninen kipu ja muut oireet voivat heikentää huomattavasti toimintakykyä vaikuttaen jokapäiväiseen elämään. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata niskan retkahdusvammaa sairastavien kokemaa kipua ja selvittää, mikä on kivun merkitys heidän jokapäiväisessä elämässänsä. Tutkimuksen tavoitteena oli ymmärtää merkitystä, jonka niskan retkahdusvammaa sairastavat antavat sairauden vaikutuksesta heidän elämäänsä. Tutkimus toteutettiin narratiivisena tutkimuksena. Aineisto koostui neljästä (4) niskan retkahdusvammaa sairastavan henkilön kertomasta elämäntarinasta sairastumishetkestä tähän päivään. Aineisto kerättiin syvähaastatteluilla ja se analysoitiin narratiivien analyysilla ja narratiivisena sisällönanalyysina. Aineiston pohjalta tehtiin synteesi, jossa kuvataan niskan retkahdusvammaa sairastavan kokemaa kipua ja sen merkitystä. Niskan retkahdusvamman aiheuttaja oli liikenneonnettomuus tai muu tapaturma. Oireet alkoivat pikkuhiljaa ja pahenivat ajan saatossa aiheuttaen kivun ja muiden oireiden kroonistumista. Avun saaminen oireisiin oli vaikeaa, sillä syytä oireille ei löydetty heti. Usein terveydenhuollossa syyksi epäiltiin psyykkistä oireilua, mikä itsessään hidasti oikean diagnoosin saamista. Käännekohtia matkan varrella olivat erityisesti sairauden pahentumisvaihe, diagnoosin saaminen ja ensimmäiset paranemisen merkit. Sillä, millaista kohtelua niskan retkahdusvammmaa sairastava saa, näytti olevan merkitystä arjessa selviytymiseen ja siihen, miten terveydenhuoltoon suhtauduttiin. Niskan retkahdusvamman hoitoon ei ole olemassa tehokasta ja toimivaa hoitotapaa. Kipu poikkeaa yleisestä kroonisesta kivusta ja tämä pätee myös kivunhoitoon. Oikeanlaisen hoitotavan löytäminen vaatii laajempaa ymmärrystä niskan retkahdusvammasta ja siihen liittyvästä kivusta. Narratiivinen tutkimus pyrkii laajempaan ymmärrykseen. Tämän tutkimuksen tuloksien kautta on mahdollista ymmärtää paremmin niskan retkahdusvammaa sairastavan kokemaa kipua ja sitä kautta etsiä oikeanlaista lähestymistapaa niskan retkahdusvammaa sairastavien kohtaamiseen.

Whiplash Associated Disorder (WAD) is a syndrome that causes widespread symptoms. Widespread chronic pain is almost every time one of these symptoms. Whiplash Associated Disorder is often caused when the neck and head are suddenly and uncontrollably forced back-and-forth by an accident. Widespread pain and other symptoms can impair functioning and daily life significantly. The purpose of this study was to describe the pain experienced by Whiplash Associated Disorder, to determine the meaning of pain in their daily lives, and to understand the meaning of the pain for Whiplash Associated Disorder. This study was conducted as a narrative study. The data consists of four (4) life stories told by a four different person with Whiplash Associated Disorder. The data were collected by in-depth interviews and it was analyzed as a narrative content analysis. Based on the data, a synthesis was performed describing the pain experienced by a patient with Whiplash Associated Disorder. Whiplash Associated Disorder was caused by traffic accidend or other accident. Symptoms began slowly and worsened over time, causing pain and other symptoms to become chronic. Getting help for the symptoms was difficult because the cause of the symptoms was not found as soon as they should. Often the cause of the symptoms was suspected to be mental, and it complicated the process for getting right diagnose. There were several turning points during the time. Most significant turning points were when the symptoms got worsen, when getting the right diagnose and when the first signs of improvement were seen. The way how people treat people with Whiplash Associated Disoder seems to have a significant role of how they get along with their symptoms and how they feel about healthcare. There is no effective and efficient treatment for Whplash Associated Disorder. The pain is different from general chronic pain and that is why pain manage-ment is also different. Finding the right treatment requires a broader understanding of the Whiplash Associated Disorder and the pain associated with it. This narrative study seeks that broader understanding. Through the results of this study, it is possible to better understand the pain experienced by a person with Whiplash Associated Disorder and thereby seek the right approach to encounter with people with Whilash Associated Disorder.
Keywords: niskan retkahdusvamma, whiplash, kipu, narratiivinen tutkimus, whiplash associated disorder, WAD, pain, narrative study