Glykogeenimetabolia ja urheilu - Niskanen, Emmi (My University, 2024)
Glykogeeni on glukoosin varastomuoto lihaksissa ja maksassa. Glykogeenimetaboliaa tapahtuu urheilusuorituksen aikana, jossa sen katabolia tuottaa ATP-energiaa, kun suoritus on kovatehoinen tai pitkäkestoinen kestävyyssuoritus. Kestävyysurheilu on jatkuvaa ja pitkäkestoista liikuntaa, joka voi olla aerobista tai anaerobista. Kestävyyslajeihin kuuluu esimerkiksi juoksu, pyöräily ja hiihto. Tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka glykogeenimetabolia tapahtuu urheilusuorituksen aikana ja sen jälkeen sekä miten hiilihydraattien käytöllä on vaikutusta suorituskykyyn. Syvennyn hiilihydraattien saatavuuteen suoritusta ennen, glykogeenitankkaukseen, hiilihydraattien syömiseen suorituksen aikana sekä lopulta hiilihydraattien sekä proteiinien vaikutukseen palautumisessa. Kirjallisuuskatsauksen tulokset viittaavat siihen, että runsas hiilihydraattien käyttö parantaa kestävyyssuorituksia ja on suositeltavaa kestävyysurheilijoille. Kestävyysurheilijat pystyvät varastoimaan suuria määriä glykogeenia tankkauksen avulla, hiilihydraattien käyttö suorituksen aikana parantaa suoritusta yli tunnin suorituksessa ja palautumiseen on merkitystä hiilihydraattien käytön määrällä, mutta myös proteiinista voidaan saada lisähyötyä palautumiseen.
Keywords: Glykogeeni, Hiilihydraatit, Kestävyysurheilu