Kolmiportainen luvitusmalli edistäisi kansalaisten OmaDatan eettistä käyttöä - Koskinen Jani; Knaapi-Junnila Sari; Selkälä Toni (Turun kaupunki, Kaupunkitutkimusohjelma, 2025)
OmaDatalla (engl. MyData) viitataan ajattelutapaan, jossa tiedon hallintaa ja kasittelya pyritaan  muuttamaan organisaatiokeskeisesta mallista ihmiskeskeiseen suuntaan. Tarkoitus on lisata ihmisten kontrollia heita itseaan koskevista tiedoista ja samalla mahdollistaa datan hyötykayttö kansalaisten  hyvaksi. Kansalaisten suostumukseen perustuvat, datan kayttöön pohjautuvat julkiset palvelut voidaan nahda OmaData-ajattelun kaytannön sovelluksina. Katsauksessa esiteltava kolmiportainen malli on tarkoitettu kaytettavaksi kansalaisista keratyn datan luvitukseen ja se mahdollistaa datan kayttötapojen joustavan maarittelyn kansalaisille itselleen. Turun kaupungin palvelutuotannon työpajoissa (v.2021) kehitetty malli on esimerkki diskurssieettisia työpajoja hyödyntaen aikaansaadusta yhteiskehittamisen tuloksesta.