”Eka mielikuva mikä tulee mieleen sanasta pomo, johtaja, on ilkee lihava mies” : Haastattelututkimus nuorten ammattikäsityksistä sukupuolittuneiden työmarkkinoiden konteksteissa - Lehto, Laura (My University, 2021)
Tämä tutkielma käsittelee nuorten ammattikäsityksiä sekä sukupuolittuneiden luonteenpiirteiden ja omakuvan roolia sukupuolittuneilla työmarkkinoilla. Suomessa työmarkkinat ovat vahvasti jakautuneet sukupuolen mukaan, ja vaikka aihetta on tutkittu laajasti, ovat sen uudistumisen mekanismit edelleen epäselviä. Viimeaikainen tutkimus on tuonut esiin sukupuolittuneen omakuvan ja kompetenssikäsitysten roolin työmarkkinoiden sukupuolittuneisuuden uusiutumisessa. Tutkielma koostuu seitsemän nuoren teemahaastatteluista, joissa käsiteltiin omakuvaa, ammattikäsityksiä ja työmarkkinoista esiintyviä sukupuolittuneita stereotypioita. Aineistoa on analysoitu sisällönanalyysin ja kriittisen kehysanalyysin keinoin. Kehysanalyysi on tutkielmassa mahdollistanut ottamaan huomioon myös kognitiivisen ulottuvuuden nuorten haastatteluista. Tutkielmassa esitetään, että nuorten käsitykset työmarkkinoista ja ammateista ovat ristiriitaisia, ja ne samanaikaisesti mukailevat ja haastavat sukupuolistereotyyppisiä oletuksia. Nuorten käsitykset ammateista olivat myös vahvasti uusliberalistisen kehyksen sisällä. Sukupuolittuneen omakuvan vaikutus työmarkkinoille sijoittumiseen oli läsnä nuorten puheessa. Ammatillista segregoitumista käsittelevän tutkimuksen olisi kasvavassa määrin tärkeää siirtyä tutkimaan työmarkkinoiden estävien rakenteiden lisäksi myös nuorten sukupuolittuneen omakuvan ja minäpystyvyyden oletuksen vaikutusta sukupuolittuneille työmarkkinoille kiinnittymiseen.
Keywords: sukupuolittuneet työmarkkinat, kehysanalyysi, teemahaastattelu, omakuva, minäpystyvyys, ammattikäsitykset