Maisemakuvan käyttö matkailun markkinoinnissa : Kuvan vaikutus matkan valintaan - Vauhkonen, Katja (My University, 2023)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan millaisia ovat hyvät matkailun markkinointiin käytettävät maisemakuvat ja vaikuttavatko maisemakuvat matkakohteen valinnassa. Hyvän maisemakuvan ominaisuuksia on etsitty aihetta käsittelevästä tutkimuksesta ja rakennettu niiden avulla raamit maisemakuvalle, joka on visuaalisilta ominaisuuksiltaan tehokas matkakohteiden markkinoinnissa. Lisäksi etsitään vastausta kysymykseen: Millaista kuvaa matkakohteena Visit Finlandin kuva-arkiston perusteella Suomesta välitetään ulkomaisille turisteille? Tutkimusaineistona on käytetty Visit Finlandin kuva-arkistoa, joka on tarkoitettu ulkomailta Suomeen kohdistuvan matkailun markkinointimateriaaliksi. Tutkimusmetodina on toiminut sisällönanalyysi, joka on kvantitatiivinen metodi, jossa tutkimusaineisto muutetaan numeeriseen muotoon. Aineisto jaotellaan useisiin ennalta määritettyihin muuttujakategorioihin, joita laskennallisen esiintymisen kautta vertaillaan toisiinsa ja kokonaisaineistoon. Tutkimus osoittaa, että hyvä maisemakuva on visuaalisesti kaunis otos, joka ilmentää matkakohteen identiteettiä aidosti, omaleimaisesti ja erottuvasti. Hyvä maisemakuva on helposti samaistuttava, elämyksellinen sekä tunnelmallinen ja se herättää katsojassa positiivisia mielikuvia sekä -tunteita. Se välittää katsojalleen tarinaa ja ainutlaatuisuutta, joka kutsuu mukaan. Hyvässä maisemakuvassa ei saa näkyä lavastamista, suuria turistilaumoja, liiallista geneerisyyttä ja faktakeskeisyyttä tai vaaran tuntua. Välttää kannattaa myös mallien näköisiä ihmisiä, sillä tavallisen näköisiin ihmisiin on helpompi samaistua. Visit Finlandin kuva-arkistosta nousi parhaiten esille ihmisten näkyminen maisemakuvissa sekä vesistöjä ja rantoja sisältävien maisemakuvien suosio matkailun markkinoinnissa. Luonnonmaisemat olivat myös hyvin edustettuina. Kaupunkimaisemat esiintyivät aineistossa useammin muuhun rakennettuun ympäristöön verrattuna. Vuodenajoista talven rinnalla muut vuodenajat olivat saaneet paljon näkyvyyttä. Ainoastaan kulttuuristen erityispiirteiden esiintymisessä oli puutteita. Niistä useimmin aineistossa esiintyivät revontulet. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että maisemakuvan vaikutus matkan valintaan on merkittävä. Visit Finlandin kuva-arkisto antaa Suomesta monipuolisen kuvan neljän vuodenajan ihmisystävällisenä matkakohteena, jossa yhteys luontoon ja luonnossa liikkumiseen on arvostettua. Suomelle ominaisia kulttuuristen erityispiirteiden näkymistä maisemakuvissa voisi lisätä.
Keywords: maisemakuva, markkinointi