Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat – virtuaalitodellisuus turvallisuusviestinnän välineenä paloturvallisuudessa - Brita Somerkoski; Mika Luimula; David Oliva; Kimmo Tarkkanen; Lassi Niinikorpi (Finland, 2022)
Tässä artikkelissa kuvataan kahta virtuaaliympäristöön sijoittuvaa paloturvallisuuspeliä ja virtuaalitodellisuuden käyttämistä turvallisuusviestinnän välineenä. Pelimetriikan analyysilla selvitettiin neljään pelaajaryhmään kuuluvien henkilöiden käyttäytymistä hätäpoistumistilanteessa. Lisäksi artikkelissa esitellään alkusammuttamisen simulointiin perustuvaa virtuaalitodellisuusympäristöön sijoittuvaa opetuspeliä. Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella opetuspelin pelaamista ja tulevaisuuden teknologioiden mahdollisuuksia paloturvallisuuden edistämisessä. Suhteellisen pienen koehenkilöjoukon (n=169) pelitulosten perusteella ilmeni, että peruskouluikäiset pelaajat eivät virtuaaliympäristön poistumisskenaariossa käyttäneet yhtä paljon poistumisen tukena turvakilpiä tai seinällä ollutta pohjapiirroskarttaa kuin muut pelaajaryhmät. Vaikka alustavien tutkimustulosten perusteella ei voidakaan päätellä käyttäytymistä todellisessa tulipalotilanteessa, tarkoituksenmukaiseen toimintaan, turvakilpien ja pohjapiirroskarttojen käyttämiseen tulisi kiinnittää huomiota turvallisuusviestinnässä.