Strategisen johdon laskentatoimen hyödyntäminen palvelualan pk-yrityksessä : Case Kultaranta Resort Oy - Uotinen, Valtteri (My University, 2020)
Nykypäivän nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä yritykset kohtaavat useita haasteita. Myös pk-yritykset kohtaavat vastaavia komplekseja ongelmia kuin suuret yritykset ja ovat kaiken lisäksi alttiimpia epäonnistumiselle. Tästä syystä ne erityisesti tarvitsevat laadukasta informaatiota johtamisen tueksi. Talousjohdon rooli painottuu perinteisesti yrityksen talouden ohjaukseen keskeisinä tehtävinään yrityksen taloudellisen tilanteen seuraaminen ja rahamääräisten tavoitteiden saavuttamisen varmistaminen. Perinteisen tehtävän lisäksi talousjohdolta odotetaan nykyään myös pk-yrityksissä toimintaa, joka muiden toimintojen rinnalla on luomassa yrityksen tulevaisuutta. Tässä tutkielmassa tarkastellaan palvelualan pk-yritysten strategiatyötä ja niiden mahdollisuuksia hyödyntää strategista johdon laskentatoimea ja sen menetelmiä liiketoiminnassaan. Tutkimus pyrkii arvioimaan pk-yritysten strategiatyötä, selvittämään strategisen johdon laskentatoimen menetelmien soveltamisen potentiaalisia hyötyjä ja kuvaamaan menetelmien implementoinnissa kohdattavia haasteita. Tutkimus toteutettiin toiminta-analyyttisena case-tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin yhdestä palvelualan pk-yrityksestä, joka ei vielä hyödynnä strategisen johdon laskentatoimen menetelmiä. Tutkija haastatteli case-yrityksen toimitusjohtajaa ja hallituksen puheenjohtajaa. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastattelujen lisäksi tutkija perehtyi case-yrityksen tilinpäätösaineistoon ja muuhun saatavilla olleeseen materiaaliin. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että palvelualan pk-yrityksissä tehdään strategiatyötä pitkällä tähtäimellä ja niiden strategiaprosessit sisältävät samankaltaisia piirteitä kuin suurempienkin yritysten vastaavat prosessit. Myös palvelualan pk-yrityksissä on kannattavaa käyttää rajallisia resursseja strategiatyöhön ja strategisella suunnittelulla voidaan vaikuttaa yrityksen suorituskykyyn. Strategisen johdon laskentatoimen menetelmiä hyödyntämällä yritykset voivat saada tukea yrityksen johtamiseen monella tasolla ja onnistua reagoimaan nopeammin toimintaympäristön muutoksiin. Pk-yritysten rajallisista resursseista ja osaamisesta johtuen strategisen johdon laskentatoimen menetelmiä tulee hyödyntää yrityksen voimavarat huomioiden ja kyetä muokkaamaan kehittyneemmän laskentatoimen vaatimat prosessit niille sopiviksi ja riittävän kevyiksi.
Keywords: strateginen johdon laskentatoimi, johdon laskentatoimi, strategia, strateginen johtaminen, strateginen suunnittelu, pienet ja keskisuuret yritykset