TikTok-sovelluksen tietojen kerääminen ja yksityisyysongelmat - Aaltonen, Niklas (My University, 2024)
TikTok-sovelluksen tietojen kerääminen sekä niiden mahdollinen luovuttaminen Kiinan hallinnolle on herättänyt huolta viime vuosina. TikTok kerää käyttäjästään monenlaista tietoa, joista osa on jopa arkaluonteisia. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan, kuinka TikTok kerää tietoja käyttäjästä ja mihin näitä tietoja käytetään. Tutkielmassa pohditaan myös, miten Kiinan hallinto hyötyisi TikTok-sovelluksen keräämästä tiedosta. TikTokin keräämiä tietoja ovat esimerkiksi sijainti- ja laitetiedot, käyttäjän yhteystiedot, käyttäjän näppäilytyyli, leikepöydän sisältö sekä käyttäjän luoma sisältö. TikTok käyttää keräämäänsä tietoa pääasiassa suosittelualgoritmiinsa. Tämä mahdollistaa mm. mielipidevaikuttamisen Kiinalle myönteisellä tavalla. Kuitenkin TikTok-sovelluksen yksityisyysongelmat koskevat sen omistajan ByteDancen kiinalaista alkuperää ja Kiinan lainsäädäntö, joka pakottaa kiinalaiset yritykset luovuttamaan tietoja Kiinan tiedustelupalvelulle. Tutkielmassa huomattiin, että TikTok-sovelluksesta on tehty melko vähän akateemisia tutkimuksia ja tämän takia tutkielmassa ehdotetaan jatkotutkimusta TikTokista.
Keywords: TikTok, sosiaalinen media, yksityisyys, tiedonkeruu