Palkitsemisjärjestelmä liiketoiminnan ja henkilöstön motivoinnin tukena : konstruktiivinen tutkimus: RL-Traktorikone Oy - Lindvall, Joel (My University, 2019)
Tutkielman tavoitteena oli lisätä ymmärrystä eri palkitsemistapojen vaikutuksista työntekijän motivaatioon ja palkitsemisjärjestelmistä erityisesti pienen yrityksen näkökulmasta. Tutkimuksessa analysoitiin, millainen palkitseminen tukee pienen yrityksen henkilöstön motivaation ja sitoutumisen vahvistumista. Lisäksi tutkielman tavoitteena oli rakentaa kohdeyritys RL-Traktorikone Oy:n käyttöön henkilöstön kokonaisvaltainen palkitsemisjärjestelmä, joka tukee yrityksen määrittämien tavoitteiden saavuttamista. Tutkielma toteutettiin konstruktiivisen tutkimusotteen avulla, jonka tarkoituksena oli löytää laadullisten menetelmien avulla ratkaisu kohdeyrityksen henkilöstön palkitsemisen haasteisiin ja luoda palkitsemisjärjestelmä yrityksen käyttöön. Tutkielman teoriaosuudessa käsiteltiin suoritusjohtamista ja motivaatioteorioita, joiden kautta syvennyttiin työntekijän motivaatioon ja suoriutumiseen vaikuttaviin tekijöihin. Teoria rakentui alaa koskevan kirjallisuuden ja tutkimustiedon pohjalta. Teorian mukaisten tutkimustulosten kautta haettiin suuntaviivoja palkitsemiseen. Teoriaosuudessa käsiteltiin myös palkitsemisjärjestelmiä, joita tarkasteltiin palkitsemisen kokonaisuuden kautta. Empiriaosuudessa esiteltiin kohdeyrityksen käyttöön rakennettu palkitsemisjärjestelmä. Järjestelmä rakennettiin yhdessä yrityksen johdon ja työntekijöiden kanssa. Palkitsemistavat valittiin teoriassa esiin nostettujen suuntaviivojen ja työntekijöiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Järjestelmä implementoitiin yrityksen käyttöön ja ensimmäiset kokemukset sen toimivuudesta raportoitiin tutkielmassa. Tutkielman tuloksissa nostettiin esiin useita mielenkiintoisia havaintoja. Pienessä yrityksessä henkilöstön motivaatiota ja sitoutumista vahvistava palkitseminen lähtee työntekijöiden omista tarpeista. Näiden tarpeiden ja yrityksen omien tavoitteiden pohjalta valitaan niihin vastaavat palkitsemistavat. Aineelliset palkitsemistavat motivoivat työntekijöitä tiettyyn rajaan asti, jonka jälkeen aineettomien palkitsemistapojen merkitys korostuu. Palkitsemisen tulee olla houkuttelevaa, linjassa yrityksen tavoitteiden kanssa, oikeudenmukaista ja perusteltua. Palkitsemisen toimivuuteen vaaditaan osaavia esimiehiä, riittävää kommunikaatiota ja palautteen antamista. RL-Traktorikone Oy:n käyttöön rakennettu palkitsemisjärjestelmä sisältää, tähänastisten kokemusten perusteella, sopivassa suhteessa sekä aineellisia että aineettomia palkitsemistapoja. Järjestelmä palkitsee hyvistä suorituksista ja arvostaa työntekijöitä. Osa palkkioista on sidottu yrityksen taloudelliseen menestykseen tai palvelun ja työn laatuun. Liiketoiminnan muutokset ja palaute johtavat tarvittaessa järjestelmän muutoksiin.
Keywords: palkitseminen, palkitsemisjärjestelmät, palkitsemistavat, motivaatio, pienyritys