Vuorotyön vaikutus hoitotyöntekijöiden ravitsemuskäyttäytymiseen - Suopelto, Sini (My University, 2024)
Hoitotyöntekijät työskentelevät ympäri vuorokauden hoitaakseen jatkuvaa hoitoa tarvitsevia potilaita. Vuorotyö on yhdistetty useisiin terveys- ja turvallisuusriskeihin, johtuen muun muassa häiriöistä vuorokausirytmissä. Vuorotyö vaikuttaa myös työntekijöiden ravitsemuskäyttäytymiseen. Ravintotottumuksilla on osoitettu olevan merkittävä vaikutus vuorotyötä tekevän työntekijän terveydentilan ennusteeseen, työssä jaksamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli kuvata miten vuorotyö vaikuttaa hoitotyöntekijöiden ravitsemuskäyttäytymiseen, kyselylomaketta mittarina hyödyntäneiden määrällisten tutkimusten avulla. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli tuottaa tietoa vuorotyötä tekevien hoitotyöntekijöiden ravitsemuskäyttäytymisestä ja ravintotottumuksista tukemaan työssäjaksamista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Systemaattinen tiedonhaku toteutettiin CINAHL- ja PubMed/Medline- tietokantoihin. Koko tekstin perusteella kirjallisuuskatsaukseen valikoitui kaksitoista englannin kielistä määrällistä tutkimusta. Aineisto analysointiin laadullisella menetelmällä hyödyntäen aineistonkäsittelymenetelmänä aineiston yhdistelyä. Tutkimusten tulosten mukaan vuorotyöllä on vaikutusta hoitotyöntekijöiden ravitsemuskäyttäytymiseen. Vaikutus näkyy muutoksina ateriarytmissä ja annoskoissa, ruokavalion laadussa niin työvuorossa kuin vapaapäivinä sekä tiettyjen syömiskäyttäytymispiirteiden korostumisena. Huonolla ravitsemuskäyttäytymisellä, kuten myös pelkällä vuorotyöllä, on useita epäsuotuisia vaikutuksia terveyteen ja työssäjaksamiseen. Ravitsemus- ja terveysohjauksesta olisi siten hyötyä kaikille hoitotyöntekijöille esihenkilöt mukaan lukien. Työpaikoilla olisi syytä myös kiinnittää huomioita mahdollisiin organisatorisiin ja sosiaalisiin tekijöihin, jotka toimivat esteenä terveelliselle ravitsemuskäyttäytymiselle.
Keywords: hoitotyöntekijät, ravintotottumukset, ravitsemuskäyttäytyminen, systemaattinen kirjallisuuskatsaus, vuorotyö