Organisaatiokulttuurin vaikutus luovuuteen - Kalliola, Elias (My University, 2018)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan teorian ja empirian kautta organisatorista luovuutta ja organisaatiokulttuurin vaikutusta siihen. Tutkimuksen lähtökohtana on tutkia organisaatiokulttuurin ja luovuuden suhdetta asiantuntijaorganisaatioissa. Tutkimuksessa paneudutaan luovuuden teoriaan ja organisatoriseen luovuuteen. Organisaatiokulttuurin osalta käsitellään eri teorioita kulttuurista ja sen määritelmistä, sekä käsitellään luovuuden johtamista. Tutkimuksen pääkysymys on: Miten organisaatiokulttuuri vaikuttaa luovuuteen case-asiantuntijaorganisaatiossa? Tutkimuksen osaongelmia ovat: Miten organisaatiokulttuuri näkyy case-organisaatioiden toiminnassa? Miten case-organisaatioissa on pyritty edesauttamaan luovaa organisaatiokulttuuria? Kyseessä on laadullinen empiirinen tutkimus, jossa käsitellään teorian ja haastatteluissa saadun aineiston kautta neljää Suomalaista asiantuntijaorganisaatiota. Tutkimuksessa käsitellään neljää Suomalaista asiantuntijaorganisaatiota, joista empiria on tutkimukseen kerätty haastattelujen ja organisatioiden työskentelytiloissa havainnoinnin kautta. Kerättyä aineistoa vertaillaan jo olemassa olevaan tutkittuun tietoon ja teemoitellusta aineistosta nostetaan esiin poikkeavuuksia vallitsevaan teoriaan ja myös etsitään yhdistäviä tekijöitä tapausorganisaatioiden välillä. Tutkimuksessa havaittiin, että organisaatiokulttuurin rooli organisaatioiden arjessa on todella suuri ja vaikuttaa siihen monella tasolla. Kulttuurin tunnistaminen ja sen kehitykseen panostamisella voidaan saada kauaskantoisia seurauksia ja hyötyjä organisaatioille. Vahva organisaatiokulttuuri kumpuaa organisaation sisältä henkilöstöstä itsestään ja artefaktit ovat vain heijastumia paljon syvemmistä kulttuurin tasoista. Tämä sisäsyntyisyys aiheuttaa sen, ettei kulttuuria voida pakottaa ja väärin johdettu pakotettu kulttuurinmuutos ei ole lopputulokseltaan pysyvä. Organisaation johto voi kuitenkin poistaa esteitä kulttuurin kehittymisen tieltä ja näin toimillaan välillisesti auttaa kulttuuria kehittymään oikeaan suuntaan.