Vertaileva tutkimus englannin ja suomen kielen opettajien kokemuksista oman opetettavan kielen tasosta ja kehityksestä S1-oppilailla - Harjunen, Veeti (My University, 2026)
Tämä on laadullinen haastattelututkimus suomen ja englannin kielen opettajien näkemyksestä oman opetettavan kielensä tasosta ja kehityksestä S1-oppilailla. Haastateltaviksi valikoitui kaksi englannin kielen ja kaksi suomen kielen opettajaa. Kriteereinä oli, että he työskentelevät yläkoulussa ja että heillä on useampi vuosi työkokemusta. Heiltä kysyttiin kysymyksiä liittyen S1-oppilaiden englannin ja suomen kielen taitoon, sen kehitykseen vuosien varrella sekä oppilaiden päivittäiseen kielenkäyttöön. Haastattelut suoritettiin etänä vuoden 2025 syksyllä ja niistä saatava aineisto litteroitiin. Litteroinnin jälkeen aineiston analyysissa hyödynnettiin sisällönanalyysia, jonka tuloksena muodostettiin pää- ja yläluokkia. Näitä vertaillaan pohdintaluvussa keskenään sekä peilaten aiempaan tutkimukseen. Tässä tutkimuksessa saaduista tuloksista nähdään, että haastateltavien keskuudessa englannin kielen taso nähtiin yleisesti positiivisemmassa valossa, kuin suomen kielen taso S1-oppilailla. Verrattuna aiempiin tutkimuksiin kielten tasosta, opettajien näkemykset suomen kielen tasosta jokseenkin erosivat niistä. Näkemykset englannin kielestä olivat taas hyvin samalla linjalla. Yhteisiä teemoja kieltenopettajien näkemysten välillä voitiin taas nähdä muun muassa siinä, kuinka englannin kieli on vaikuttanut S1-oppilaiden päivittäiseen kielenkäyttöön, kuinka molemmissa kielissä keskitason oppilaat ovat vähenemässä ja kuinka oppilailla on nähtävissä lyhytjänteisyyttä kielten oppimisessa.