Toiminnan jatkuvuudesta raportoinnin ja tilintarkastuskertomusten informaatioarvo konkurssin ennustamisessa mikroyrityksissä - Merioksa, Rami (My University, 2021)
Toiminnan jatkuvuuden arviointi on yksi tilintarkastajan keskeisimpiä tehtäviä. Mikäli tilintarkastaja katsoo, että toiminnan jatkuvuudessa on olennaista epävarmuutta, tulee hänen mukauttaa tilintarkastuskertomusta tältä osin. Tässä tutkielmassa tutkitaankin, onko toiminnan jatkuvuudesta raportoinnilla informaatioarvoa konkurssin ennustamisessa mikroyrityksissä. Tämä rajaus liittyy viime vuosina Suomessa käytyyn keskusteluun mahdollisesta tilintarkastusrajojen nostamisesta niin, että mikroyritykset vapautettaisiin tilintarkastusvelvollisuudesta. Näin ollen tässä tutkielmassa pyritään selvittämään, saako mikroyrityksen tilinpäätöksen lukija lisäarvoa tilintarkastuskertomuksesta arvioidessaan yhtiön konkurssiriskiä. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu tuloksia sekä tilintarkastuskertomusten informaatioarvon puolesta että sitä vastaan. Tutkimustuloksissa on kuitenkin havaittu oikeusjärjestelmiin, maantieteeseen ja listautumiseen liittyviä säännönmukaisuuksia. Tämä tutkielma toteutetaan logistisella regressioanalyysilla vastinparimenetelmää käyttäen. Näin ollen tutkielman aineisto jaettiin kahtia GC-ryhmään, joiden tilintarkastuskertomusta on mukautettu toiminnan jatkuvuudella sekä NGC-ryhmään eli GC-ryhmän vakiomuotoisen tilintarkastuskertomuksen saaneisiin vastinpareihin. Vastinpareista on pyritty muodostamaan mahdollisimman samankaltaisia raportointivuoden, toimialan, yrityksen koon ja taloudellisen tilan perusteella. Muodostetun logistisen regressiomallin selittävien muuttujien valinta pohjautuu aiempiin tutkimuksiin. Selittävinä muuttujina toimivat toiminnan jatkuvuuden epävarmuudesta raportointi, oliko tilintarkastuksen suorittanut BIG4-yritys, koko taseen loppusumman perusteella ja taloudellinen tila Zmijewskin (1984) mallin arvolla mitattuna. Selitettävänä muuttujana toimi konkurssiin meneminen kahden vuoden sisällä vuoden 2018 tilinpäätöspäivästä. Tulokseksi saatiin, että toiminnan jatkuvuudesta raportointi on yhteydessä konkurssiin mikroyrityksissä. Tämä tulos on yhdenmukainen muiden vastaavan kaltaisissa säädösympäristöissä ei-listatuilla yrityksillä saatujen tutkimustulosten kanssa. Toiminnan jatkuvuudesta raportointi oli ainoa muuttuja, jolla oli tilastollisesti merkitsevä yhteys konkurssiin tässä tutkielmassa. Tämän perusteella voi tehdä johtopäätöksen, että toiminnan jatkuvuudesta raportoinnilla on informaatioarvoa konkurssin ennustamisessa mikroyrityksissä. Näin ollen mikroyrityksen tilinpäätöksen lukija saa lisäarvoa tilintarkastuskertomuksesta arvioidessaan konkurssiriskiä.
Keywords: toiminnan jatkuvuus, mikroyritykset, tilintarkastuskertomukset, konkurssi