Mikrotransaktioiden hankkimisen syyt - Penttilä, Miika (My University, 2025)
Videopelien suosio on kasvanut ja samalla alan tuotot ovat jatkaneet vahvaa kasvua pandemian jälkeen. Mikrotransaktioista on tullut merkittävä osa monien pelientuottajien tapa tuottaa rahaa. Tutkimusta liittyen mikrotransaktioihin on luotu paljon, mutta vähemmälle on jäänyt erilaiset syyt minkä takia pelaajat ostavat niitä. Tämän tutkimuksessa hyödynnetään itseohjautuvuusteoriaa ja sen linssin kautta tutkitaan syitä mikrotransaktioiden hankintaan. Tutkimuksessa tutkitaan 12 pelaajan näkemyksiä ja etsien heidän syitään mikrotransaktioiden hankintaan puolistrukturoidun haastatteluiden avulla ja luoden laadullinen tutkimus. Tutkimusdata perustuu haastateltavien nauhoitettuihin vastauksiin ja siitä litteroituneeseen materiaaliin. Tutkimuksen päätulokset ovat kompetenssiin ja autonomiaa täydentävät mikrotransaktiot ovat merkittävimpiä motivaatiotekijöitä mikrotransaktioiden hankintaan. Lisäksi mikrotransaktiot voivat vaikuttaa pelaajakokemukseen niin posetiivisesti kuin negatiivisesti kuitenkin p2w-mikrotransaktiot olivat ainoita tässä tutkimuksessa, jotka mahdollisesti vaikuttivat negatiivisesti pelaajakokemukseen. Pelattu aika pelissä vaikuttaa mikrotransaktioiden hankintaan riippuen haastateltavasta.
Keywords: mikrotransaktio, lootbox, pelikokemus, itseohjautuvuusteoria, battle pass, DLC, videopelit, p2w