Vegaaniruokavalio : Miten ylläpitää suun terveyttä - Junnila, Jaana (My University, 2022)
Tässä tutkielmassa perehdytään vegaanisen ruokavalion vaikutuksista yksilön suun terveyteen. Kirjallisuuskatsauksessa keskitytään vegaaniruokavalion aiheuttamiin muutoksiin hampaistossa, parodontiumissa ja suun limakalvoilla. Kirjallisuuskatsauksesta on rajattu pois yleiset puutostilat, jotka ovat usein seurausta vegaanisen ruokavalion noudattamisesta, ja minkälaisia suussa havaittavia muutoksia kyseiset puutostilat voivat aiheuttaa. Kirjallisuuskatsauksen teoreettiset lähtökohdat perustuvat osaltaan jo ennalta todettuihin vegaanisen ruokavalion aiheuttamiin muutoksiin sekä yleisterveydessä että suun terveydessä. Kirjallisuuskatsauksessa pyritään selvittämään, onko ajankohtaisissa julkaisuissa löydetty uusia yhteyksiä vegaanisen ruokavalion ja suun terveyden välillä. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan suunhoidon tuotteiden vegaanisuutta ja minkälaisia suunhoidon tuotteiden vaihtoehtoja vegaanista ruokavaliota noudattaville henkilöille on tarjolla.
Keywords: vegaaninen ruokavalio, karies, eroosio, suun pehmytkudokset