”So unspeakably lonely” Yksinäisyys ja eristäytyneisyys Virginia Woolfin romaanissa The Waves - Kotipelto, Iisa (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmassani käsittelen yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä Virginia Woolfin romaanissa The Waves. Tutkin, millaisten kerronnan keinojen avulla eristäytyneisyyden teemaa rakennetaan ja vahvistetaan, ja miten teema näkyy teoksen rakenteellisella tasolla. Lisäksi käsittelen henkilöhahmojen yksinäisyyden kokemusta, siihen vaikuttavia taustatekijöitä sekä sen seuraamuksia. Lähestymistapani pohjautuu romaanin lähilukuun sekä sen kontekstoimiseen aikakauteensa, jotta voin havaita, minkälai set modernismin piirteet nousevat teoksessa olennaisiksi. Tutkimukseni perusteella voidaan havaita, että yksinäisyys ja eristäytymisen tarve tuntuvat kumpuavan teoksessa erityisesti siitä, että hahmojen on vaikeaa löytää omaa paikkaansa maailmassa. Olennainen kysymys jatkotutkimukselle on, miten yhteiskunnallinen konteksti näkyy Woolfin romaanissa. Kannustaako individualistinen ajattelutapa ja moderni yhteiskunta yksilöllisyyteen, ja vahvistaako se yksilön identiteettiä vai aiheuttaako se ennen kaikkea vieraantumista muista?
Keywords: eristäytyneisyys, modernismi, sopeutuminen, Virginia Woolf, yksinäisyys