Sairaanhoitajakoulutukseen pyrkivien halukkuus tehdä sairaanhoitajan työtä - Mäntylä, Henna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Hallitusohjelman tavoitteena on korkeakoulujen valintamenetelmien uudistaminen. Sairaanhoitajakoulutuksen valintakoemenetelmän tavoitteena on valita koulutukseen henkilöitä, jotka ovat ammattiin sopivia ja motivoituneita. Tähän liittyy myös halukkuus tehdä sairaanhoitajan työtä. Kirjallisuudessa tunnistetaan erilaisia syitä haluun tehdä sairaanhoitajan työtä. Nämä syyt on tunnistettava, jotta saadaan kehitettyä valintakoemenetelmiä, lisättyä sairaanhoitajakoulutukseen hakijoita sekä edistettyä sairaanhoitajien ammatissa pysymistä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata sairaanhoitajakoulutukseen pyrkivien halukkuutta tehdä sairaanhoitajan työtä. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää sairaanhoitajakoulutuksen valintakoemenetelmien kehittämisessä, alalle soveltuvien hakijoiden saavuttamisessa sekä sairaanhoitajien alalla pysymisessä. Aineisto kerättiin marraskuussa 2016 osana SUVAKE-hanketta. Sairaanhoitajakoulutukseen pyrkivien (n=18) ryhmähaastattelut toteutettiin valintakokeen jälkeen kolmessa ammattikorkeakoulussa. Aineisto analysoitiin sisällön analyysillä. Sairaanhoitajakoulutukseen pyrkivät kuvasivat useiden eri syiden vaikuttaneen halukkuuteen tehdä sairaanhoitajan työtä. Halukkuuteen vaikuttivat sairaanhoitajan työn luonne, koulutuksen tarjoamat uramahdollisuudet, oman persoonan soveltuminen sairaanhoitajan työhön sekä aikaisemmat kokemukset hoitotyöstä. Koulutukseen pyrkivät kuvasivat useita erilaisia töitä, joita haluaisivat sairaanhoitajana tehdä. Tutkimustulosten mukaan halukkuuteen tehdä sairaanhoitajan työtä on useita eri syitä. Halukkuuteen työskennellä sairaanhoitajana vaikuttavat tekijät ovat sekä pyrkivään itseensä että ympäristöön liittyviä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää hoitotyön koulutuksen ja käytännön ympäristöissä, etenkin hoitotyön valintakoemenetelmien kehittämisessä, alalle soveltuvien saavuttamisessa sekä sairaanhoitajien alalla pysymisessä.