Oppimisympäristön merkitys montessoripedagogiikassa - Heikkilä, Laura (My University, 2025)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, minkälainen on montessoripedagogiikan mukainen oppimisympäristö. Tutkielmassa tarkasteltiin ensin suomalaisen varhaiskasvatuksen oppimisympäristöjä menneisyyden ja nykyisyyden näkökulmista. Seuraavaksi tarkasteltiin muiden kuuluisien vaihtoehtoisten pedagogiikoiden ajatuksia oppimisympäristöistä. Lopuksi tarkastellaan montessoripedagogiikan perusperiaatteita ja sen ajatuksia oppimisympäristöistä. Myös järjestyksen käsite nousee esille. Tutkielma on teoreettinen tarkastelu aiheesta, jossa on hyödynnetty syvälukemisen metodia. Tutkielman merkittävin lähde oli Maria Montessorin teos Lapsen salaisuus (1940). Tutkielmassa on käytetty myös muita oppimisympäristöihin, vaihtoehtoisiin pedagogiikkoihin ja suomalaiseen varhaiskasvatukseen liittyvää kirjallisuutta ja artikkeleita. Montessoripedagogiikan mukaisessa oppimisympäristössä suuressa roolissa on valmisteltu ympäristö. Oppimisympäristö suunnitellaan huolellisesti huomioiden lasten kehitysvaiheet ja herkkyyskaudet. Kaikki huonekalut on valmistettu lasten mittojen mukaan pieniksi, ja oppimateriaaleina käytetyt montessorimateriaalit on sijoitettu matalille ja avoimille hyllyille, joista lasten on helppo hakea ne. Montessoriopettaja ohjaa lapsia toimimaan itsenäisesti ja rauhallisesti. Hän havainnoi lapsia eikä keskeytä heitä ilman painavaa syytä. Myös esteettisyys ja kauneus korostuvat montessoripäiväkodeissa. Ympäristö pysyy rauhallisena ja esteettisenä, kun jokaisella tavaralla on omat paikkansa.
Keywords: montessori, oppimisympäristö, järjestys