Osallistaminen ja viestintä : vertaileva tapaustutkimus - Koskela, Veronica (My University, 2021)
Tässä pro gradussa tarkastellaan kahden tapauksen avulla osallistamisen viestinnällistä sisältöä. Tarkoituksena on ymmärtää viestinnän merkitys osallistamisen näkökulmasta. Tapaukset ovat osittain päällekkäisiä sijoittuen alueellisesti osin samalle alueelle. Toinen käsittelee aluetta kulttuuriympäristön ja toinen kaupunkikehittämisen näkökulmasta. Vertaileva analyysi on tuotettu molempien tapausten osallistavan työosuuden viestinnästä. Osallistavana osuutena molempia yhdistää aineistonkeruu. Tutkimuksen kohteena ovat Porissa vuonna 2019 kävelykadulla UrbCulturalPlanning -hankkeen alaisuudessa toiminut Porin kehittämisen ja tutkimuksen keskus Poris sekä tämän pro gradun sovellettuna osuutena tuotettu Porin keskustan ja Noormarkun rakennetun kulttuuriympäristön kartta. Kartan tilaajana toimi Porin kaupungin kulttuuritoimi ja se tuotettiin osaksi vuoden 2020 Poriin ja Euraan sijoittunutta Alvar Aalto -tapahtumaviikkoa. Tutkimuksen pohjalle on rakennettu teoreettinen viitekehys osallistamisen viestinnästä kulttuuriympäristöjen näkökulmasta. Tapauksia tarkastellaan laadullisen sisällönanalyysin menetelmin verraten toisiinsa sekä rakennettuun viitekehykseen. Tapauksien aineistona esitellään kartan aineisto, sen rakentumisen prosessi ja valmistuminen työn sovellettuna osuutena sekä Poriksena tunnetun Porin keskustan kehittämisen ja tutkimuskeskuksen valokuvamateriaali sekä verkossa esitetty aineisto ja tulokset. Osana Poriksen aineistoa toimii myös henkilökohtainen kokemus läsnäolon ja vuorovaikutuksen suhteen työkokemuksen kautta. Osallistaessa viestinnällä ja sen sisällöllä on suuri merkitys siinä, että keskustelu sekä informaatio kulkee yleistaajuisella kielellä. Ei voida olettaa osallisten ymmärtävän asiantuntijakieltä tai määritelmiä, joten aineistonkeruun sekä osallistamisen näkökulmasta on tärkeää huomioida asioiden esittämistapa ja -tyyli. Tämän tutkimuksen lopussa nostetaan vertailtujen aineistojen sekä viitekehyksen perusteella ennen kaikkea päätelmiä tapausten osallistamisen viestinnästä, mutta myös tuodaan yleisemmin esimerkinomaisena tietoon teemoja osallistamisen viestinnästä kulttuuriympäristötyöskentelyssä, jotka tulee ottaa huomioon onnistumista tavoitellessa.
Keywords: maisematutkimus, osallistaminen, viestintä, vuorovaikutus, kulttuuriympäristö, UrbCulturalPlanning