"Mä oon päättänyt lopettaa" - Cheekin tähtikuvan rakentaminen hänen uransa lopussa - Palonen, Nora (My University, 2020)
Pro Gradu -tutkielmassani analysoin räp-artisti Cheekin uran lopussa rakentamaansa tähtikuvaa hänestä tehdyn Cheek – Kuka muka? -dokumentin, hänen viimeisen tekemänsä kappaleen ”Valot sammuu”, viimeisen konserttinsa ja kahden viimeisen haastattelun perusteella. Päätutkimuskysymykseni on, miten Cheek rakensi tähtikuvaansa hänen uransa lopussa uran päättymisen ja sen suunnittelemisen näkökulmasta. Uran lopussa rakennettu tähtikuva vaikuttaa siihen, millaisena artisti jää historiaan. Lähestyn aihetta eri teemojen kautta, jotka on jäsennetty alaluvuiksi. Tutkielman alussa analysoin Cheek – Kuka muka? -dokumentin tapahtumia hänen tähtikuvansa rakentamisen ja rakentumisen näkökulmista sekä ”Valot sammuu” -kappaletta, jossa Cheek taiteen keinoin esittelee matkaansa artistiksi sen päättymiseen asti ja samalla hän avaa syitä uransa lopettamiseen. Sen jälkeen analysoin Cheekin markkinahenkisyyttä luovalla alalla ja kuinka hän brändäsi uran loppumisensa mediaspektaakkeliksi. Nostan esiin hänen perfektionistisuuttaan, joka korostuu, koska menestymistä luovalla alalla on vaikea ennakoida suunnitelmista huolimatta. Sitten analysoin hänen urallaan olevia haasteita, jotka osaltaan rakentavat hänen tähtikuvaansa, kuten hänen sairastamansa kaksisuuntainen mielialahäiriö. Niissä korostuvat paineet, jotka hän on maininnut yhdeksi syyksi lopettaa uransa. Sen jälkeen siirryn analysoimaan hänen suhdettaan faneihinsa, joilla oli merkittävä rooli hänen uransa tukemisessa ja lopulta käsittelen sitä, kuinka Cheek on suunnitellut jatkavansa artistiuransa päättymisen jälkeen. Ennakkohypoteesinani tutkimuksessa oli, että Cheek on lähes poikkeuksellisella tavalla yhdistänyt luovuuttaan ja suunnitelmallisuuttaan kaupallistaessaan itsensä artistina. Haasteena oli, että käyttämäni aineisto on pitkälti tulkinnanvaraista, koska esimerkiksi dokumentin aitoudesta ei ulkopuolisena voi päästä varmuuteen. Hänen tähtikuvansa rakentuu monista eri osista, jotka pyrin tutkimuksessa huomioimaan mahdollisimman tasavertaisesti.
Keywords: tähtikuva, spektaakkeli, julkisuus, elämäkerta, fanius, narratiivi, dokumentti, räp-musiikki