Tiedon merkitys tulevaisuuden hahmottamisessa : ydinsodan erilaiset tulevaisuuskuvat Henry Kissingerin ja Herman Kahnin kirjoituksissa 1950–1960-lukujen taitteessa - Ritakallio, Matti (My University, 2019)
Tutkielmassani tutkin tieteellisen tiedon käyttöä ja sen luomia merkityksiä tulevaisuuden kuvaamisessa. Rajaan tutkimukseni politiikan tutkija Henry Kissingerin sekä Yhdysvaltain armeijan strategiasuunnittelijan Herman Kahnin tulevaisuuskuviin ydinsodasta osana kylmän sodan tulevaisuusajattelua Yhdysvalloissa 1950- ja 1960-lukujen taitteessa. Tutkimuskohteina ja alkuperäislähteinäni toimivat Kissingerin vuonna 1957 julkaistu Nuclear Weapons and Foreign Policy sekä Kahnin vuonna 1960 ilmestynyt On Thermonuclear War. Tutkimusongelma perustuu kysymykseen, miten Kissingerin ja Kahnin tulevaisuuskuvat rakentuivat teoksissa Nuclear Weapons and Foreign Policy sekä On Thermonuclear War? Työssäni lähestyn tulevaisuuskuvien tieteellisiä rakenteita kvantitatiivisen yhteiskuntatieteellisen sekä kvalitatiivisen historiallisen tiedon pohjalta tulevaisuusajattelun historian näkökulmasta. Näissä puitteissa luen teoksia ristiin ja vertailevan metodin avulla puran Kissingerin sekä Kahnin tulevaisuudelle antamia objektiivisia merkityksiä tieteellisen tiedon osalta. Tutkimukseni merkittävimmät löydöt ovat, että Kissingerin ja Kahnin hyödyntämä yhteiskuntatieteellinen kvantitatiivinen tieto asetti tulevaisuudelle lainalaisuuksia, mutta niiden esittämiseen liittyivät myös tekijöidensä intentiot sekä erilaiset tieteelliset taustat. Kissinger ja Kahn tukivat tulevaisuuden hahmotelmiaan myös historiallisella tiedolla, joka vaikutti esitettyjen tulevaisuuskuvien jäsentymiseen, sillä heidän käsityksensä menneisyydestä sisälsivät taustaoletuksia historiallisesta kehityksestä sekä postindustriaalisen yhteiskunnan luonteesta.
Keywords: kylmä sota, Kissinger, Kahn, tulevaisuuskuva, tulevaisuustietoisuus, aikakäsitykset, mennyt tulevaisuus, tulevaisuusajattelun historia, ydinsota