Ympäristöopin ulko-opetukselle annetut merkitykset luokanopettajien kokemana - Turunen, Otto (My University, 2022)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaisia merkityksiä luokanopettajat asettavat ympäristöopin ulko-opetukselle. Näitä merkityksiä tarkasteltiin fenomenologisen tutkimusperinteen mukaisesti opettajien inhimillisten kokemusten kautta. Tässä tutkielmassa ympäristöopin ulko-opetuksella tarkoitetaan ulkoilmassa, erilaisissa ulko-oppimisympäristöissä, kuten koulun pihalla, lähimetsässä ja urheilukentällä, tapahtuvaa ympäristöopin opetusta. Tutkielma on luonteeltaan laadullinen ja sen aineisto kerättiin sähköisen kyselylomakkeen avulla jakamalla kyselylomakkeen linkkiä opettajille suunnatuissa Facebook-ryhmissä. Tutkielman näyte koostuu 20 luokanopettajan vastauksista kyselylomakkeen avoimiin kysymyksiin (n=20). Laadullinen aineisto analysoitiin induktiivisesti aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkielman tulokset osoittavat, että ympäristöopin ulko-opetuksella nähdään olevan tärkeä rooli ympäristövastuulliseen toimijuuteen kasvattamisessa ja kestävän tulvaisuuden rakentamisessa. Tämän toimijuuden nähdään syntyvän ympäristösuhteen kehittymisen ja luonnon hyvinvoinnista huolehtimisen kautta. Lisäksi ympäristöopin ulko-opetus koetaan mahdollisuutena tarjota oppilaille konkreettisia, ensikäden kokemuksia ympäristöopin opiskeltavista sisällöistä.
Keywords: kestävä kehitys, luokanopettajat, merkitykset, ulko-opetus, ympäristökasvatus, ympäristöoppi, ympäristösuhde