Kaukaiset suomalaiset, merentakaiset toverit : ylirajaiset yhteydet, yhteisöt ja identiteetit Uuden Suomen ja Suomen Sosialidemokraatin amerikansuomalaisia koskevassa uutisoinnissa 1921 - Patrikainen, Ilkka (My University, 2019)
Pro gradu -tutkielmassani tarkastelen kahden puoluelehden, Kokoomuksen Uuden Suomen sekä SDP:n Suomen Sosialidemokraatin amerikansuomalaisia koskevaa kirjoittelua vuodelta 1921. Tutkin sitä, millaisen kuvan lehdet loivat uutisoinnillaan amerikansuomalaisista sekä heidän ja Suomen välisistä ylirajaisista yhteyksistään. Tarkastelen myös lehtien erilaisten aatteellisten ja poliittisten taustojen vaikutusta lehtien välittämään kuvaan. Lehtien amerikansuomalaisia koskevassa siirtolaisuusuutisoinnissa on havaittavissa selkeitä eroja. Suomen Sosialidemokraatin uutisointi keskittyi lähestulkoon kokonaan vasemmistolaisiin amerikansuomalaisiin kun taas Uusi Suomi uutisoi melkeinpä ainoastaan konservatiivisemmista amerikansuomalaisista. Ylirajaista yhteisöllisyyttä pyrittiin Suomen Sosialidemokraatissa rakentamaan ennen kaikkea työväenaatteen pohjalta. Uudessa Suomessa amerikansuomalaiset esitettiin ensisijaisesti osana kansallista yhteisöä. Suomalaisten ja amerikansuomalaisten välisen transnationaalisen sosiaalisen tilan kuvaa hyödynnettiin lehdissä oman ryhmäidentiteetin luomisessa ja muokkaamisessa. Uudessa Suomessa amerikansuomalaisten avulla määriteltiin kansallisen identiteetin hyviä puolia. Suomen Sosialidemokraatissa siirtolaisuusuutisoinnilla taas vahvistettiin omakuvaa radikaalin vasemmiston ja porvarien välisestä asemasta.
Keywords: ryhmäidentiteetti, ylirajaisuus, transnationaalisuus, sosialismi, nationalismi, sanomalehdet, siirtolaisuus, amerikansuomalaiset