Aloittelevien luokanopettajien kokemuksia haastavan oppiaineen opettamisesta - Alanko, Niina (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää aloittelevien luokanopettajien näkemyksiä ja kokemuksia haastavan oppiaineen opettamisesta. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin, millaisia selviytymiskeinoja luokanopettajat käyttivät haastavan oppiaineen opettamisessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla yhdeksältä aloittelevalta luokanopettajalta. Opettajat olivat toimineet luokanopettajina 0–3 vuotta. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisesti teemoittelua apuna käyttäen. Tutkimuksen tulosten perusteella oppiaineen haastavuuden kokemukset liittyivät erityisesti aineenhallinnan rajoitteisiin. Heikko aineenhallinta vähensi opettajien opetusvarmuutta ja monipuolisten työtapojen käyttöä haastavaa oppiainetta opettaessa. Lisäksi opetuksen suunnitteluun kului runsaasti aikaa, mikä lisäsi työn kuormittavuutta. Keskeisiksi selviytymiskeinoiksi haastavan oppiaineen opettamiseen opettajat nimesivät kollegiaalisen tuen ja oppituntien suunnittelun. Vaikka oppiaineen opetuksen suunnittelu koettiin kuormittavana, toimi se samalla tärkeänä selviytymiskeinona ja oman osaamisen vahvistajana. Opetuskokemusten myötä opettajat kuvailivat valmiuksiensa, itseluottamuksensa ja pystyvyyden tunteensa vahvistuneen haastavan oppiaineen osalta.
Keywords: aloitteleva luokanopettaja; haastava oppiaine; selviytymiskeinot