Diabetes kariologisena riskitekijänä - Rintala, Venla (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Diabetes mellitus (DM) on maailmanlaajuisesti koko ajan lisääntyvä sairaus, joka jaetaan useaan alaryhmään tautimuodon, alkamisiän ja perinnöllisyyden perusteella. Diabetes on tunnetusti myös parodontiitin riskitekijä, eli sillä on vaikutusta suun terveyteen. Tämän tutkimuksen tarkoitus on kuitenkin selvittää diabeteksen yhteyttä toiseen yleiseen suusairauteen, kariekseen. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa selvitetään diabeteksen suuvaikutusten lisäksi diabeteksen jaottelua, vaikutusta muuhun elimistöön, hoitoa ja hoidon seurantaa lyhyenä katsauksena. Lähteinä käytettiin tieteellisten artikkelien lisäksi oppikirjoja, Käypä hoito -suosituksia ja diabeetikoille tarkoitettuja ruokavaliosuosituksia. Tieteellisiä artikkeleita haettiin tietokannoista yhdistelemällä asiasanoja ”diabetes”, ”diabetes mellitus”, ”caries”, ”saliva”, ”salivary glands”, ”salivary flow”, ”gingival crevicular fluid”, ”GCF” ja ”clearance”. Kirjallisuuskatsauksesta selvisi, että diabetes voi vähentää syljen ja ientaskunesteen eritystä sekä heikentää syljen puskurikapasiteettia. Myös syljen glukoosipitoisuus voi olla korkeampi, kun diabeteksen hoitotasapaino on huono. Lisäksi diabetes voi heikentää hammasytimen verenkiertoa ja vaikuttaa heikentävästi kiilteen ja hammasluun kehitykseen.